Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Skattemiljoner läggs på ovetenskaplig metod

Foto: Alamy

Faciliterad kommunikation påstås vara en metod för att hjälpa funktionsnedsatta, men den saknar helt vetenskapligt stöd. Ändå köper kommuner tjänsten – sedan förra året har 170 miljoner kronor gått till antroposofiska grupper som hävdar att det fungerar.

– Jättebra om det hade fungerat, men vi har som sagt inga som helst bevis för det, säger Socialstyrelsens Alexandra Snellman till Kaliber i P1.

Hon ledde myndighetens utredning om faciliterad kommunikation 2014. Metoden går ut på att personer som saknar eller har nedsatt talförmåga ska kunna kommunicera via en stödperson, en så kallad faciliterare.

Stödet ges genom att fysiskt beröra personen, men allt tyder på att det snarare är faciliteraren som styr kommunikationen. Socialstyrelsen hittade inget vetenskapligt stöd alls för metoden.

– När fem rapporter av fem visar att det är faciliteraren som har påverkat kommunikationen, så blir ju det också vår slutsats, säger Alexandra Snellman.

Jättebra om det hade fungerat, men vi har som sagt inga som helst bevis för det.

Kaliber har begärt ut samtliga kommuners fakturauppgifter sedan januari 2015 och konstaterar att ett tjugotal kommuner ändå lägger pengar faciliterad kommunikation. Över 170 miljoner kronor har betalats till antroposofiska organisationer som använder metoden i en del av sina verksamheter.

Så kallad FC finns i Sverige främst i Göteborgstrakten där en förening bildats. Trots att mängder av undersökningar och myndigheter runtom i världen konstaterat att metoden inte fungerar avfärdar Göteborgsföreningens ordförande Gunnel Ljungberg slutsatserna med att ”de har ju bara läst olika forskningsresultat”.

James Randi Educational Foundation, en organisation för främjande av kritiskt tänkande, har ett stående erbjudande på en miljon dollar till den som kan bevisa att faciliterad kommunikation fungerar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.