Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Skatten på lådvin kan höjas med 30 procent

Systembolaget vill införa en extra skatt på låd­viner. Det skulle kunna innebära prishöjningar på 25–30 procent på några av de mest populära vinboxarna.

– Förslaget låter intressant, säger Ulrik Lindgren, politiskt sakkunnig hos folkhälsominister Maria Larsson (KD).

I vårbudgeten för drygt en månad sedan föreslog regeringen de förs­ta skattehöjningarna på alkohol sedan 2004.

– Det ska löna sig att arbeta snarare än att röka och supa, motiverade finansminister Anders Borg (M) beslutet.

Regeringens förslag innebär att en flaska vin blir tre kronor dyrare, en burk öl en krona dyrare och en 70 centiliters flaska starksprit 15–16 kronor dyrare nästa år.

Men Systembolaget tycker inte att det är tillräckligt, utan vill ha ytterligare skattehöjningar för att stoppa ökningen av lådvinerna, som nu står för 60 procent av allt vin som säljs på Systembolaget.

I sitt remissvar till vårbudgeten, som DN tagit del av, föreslår­ ­Systembolagets vd Magdalena Gerger att regeringen utreder en särskild tilläggsskatt på lådviner för att ”den svenska alkoholpolitiken ska framstå som konsekvent”.

I många fall får man fyra flaskor vin för samma pris som tre när man köper en box i stället för flaskor. Den ”mängdrabatten” vill Systembolaget nu sätta stopp för.

Vd:n Magdalena Gerger anser att det är möjligt enligt EU:s punktskattedirektiv att införa en särskild tilläggsskatt på boxvin.

– Tyskland, Frankrike och andra EU-länder har använt EU-direktivet för att lägga särskild skatt på alkoläsk. Då tycker vi att man borde kunna införa en särskild skatt också på boxviner, säger Lennart Agén, presschef på Systembolaget.

Folkhälsoinstitutet har tidigare föreslagit att priserna på boxviner höjs så att den nuvarande ”mängdrabatten” på boxviner försvinner. Om förslaget genomförs skulle det innebära stora prishöjningar på några av de mest populära boxarna på Systembolaget:

En box av det röda vinet Ecologica skulle stiga i pris från 199 till 264 kronor – en prishöjning med 33 procent.

En box av det vita vinet Zonnebloem skulle stiga från 209 till 270 kronor – en höjning med 29 procent.

En box av det röda vinet Ramos från Portugal skulle stiga från 219 till 276 kronor – en höjning med 26 procent.

    – Det kan helt klart vara värt att titta på om det går att förena med EU:s direktiv på området, säger han.

    Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
    Kommentera artikeln
    I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.