Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Skatterabatt för egen elproduktion

Foto: Lex van Lieshout/Scanpix

Den villaägare som satsar på solceller på taket eller ett eget litet vindkraftverk kan tjäna omkring 18 000 kronor om året. Regeringen kommer i budgeten att föreslår sänkt skatt för den som satsar på egenproducerad förnybar el.

– Vi har valt att vara dubbelt så generösa som utredningens förslag, säger IT- och energiminister Anna-Karin Hatt (C).

Utredningen föreslog en skattereduktion på som mest 6 000 kronor per år, regeringen förslår dubbelt upp – 12 000 kronor per år.

– Till det kommer den betalning man kan få från sitt elbolag för den el man levererar in till elnätet.

Sammantaget kan villaägaren därmed göra en vinst på åtminstone 18 000 kronor per år på en anläggning som producerar fullt ut till taket som ligger på 20 000 kilowattimmar per år.

Energiministerns förhoppning är att det ska ge fler incitament att satsa på egen elproduktion.

– I grunden vill ju regeringen att fler ska bli egna elproducenter och kunna ta kontroll över sina elkostnader men också att vi utnyttjar mer småskalig produktion för att kunna ställa om till ett hållbart energisystem, säger Hatt.

Förslaget beräknas kosta 8 miljoner kronor per år men eftersom det är en skattereduktion är det självreglerande, enligt ministern, som räknar med att förslagen kan träda i kraft vid halvårsskiftet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.