Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-30 23:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/skattesankningar-i-ny-norsk-budget/

EKONOMI

Skattesänkningar i ny norsk budget

Finansminister Siv Jensen (fjärde från vänster) presenterade den nya versionen av budgeten på fredagen.
Foto: TT

Skattelättnader och mer pengar till vägar och polis. Det är bland annat vad Norges nya finansminister Siv Jensen föreslår i sin tilläggsbudget. Oppositionen är kritisk och jämför henne med Sheriffen av Nottingham från sagan om Robin Hood.

Norges nya konservativa regeringspartier aviserade skattesäkningar i valrörelsen och Høyre och Fremskrittspartier låter inte vänta med att försöka infria det löftet.

– En vanlig familj med två löntagare och genomsnittlig lön och genomsnittliga lån kommer att få en skattelättnad med upp till 3.000 kronor, sade finansminister Jensen (FRP) när hon lade fram den blå-blå regeringens förslag till förändringar till den budget som de röd-gröna lade fram i förra månaden.

Det innebär bland annat att inkomstskatten sänks med en procent och arvsskatten tas bort. Pengar till skattesänkningar för cirka fyra miljarder kronor vill regeringen ta ur den gigantiska statliga oljefonden. Andelen av fonden som ska användas per år på 2,9 procent är lika stor som den rödgröna regeringen föreslagit, men att det nu blir mer pengar förklaras av tv-kanalen NRK med att fondens värde stigit de tre veckor som gått sedan de röd-gröna lade fram sitt förslag.

Oppositionen var inte sen i sin kritik och Snorre Valen, ekonomisk talesman för Sosialistisk Venstre, kallade för Siv Jensen "Sheriffen av Nottingham", en som tar från de fattiga och ger till de rika.

– Det är genomgående en omfördelning från vanliga människor och fattiga människor i världen till några av de rikaste människorna i Norge i denna budget, sade Valen till NRK.
Kritik kom även från pensionärsorganisationer. Regeringen föreslår en höjning av en social avgift som betalas av både inkomsttagare och pensionärer.

– Att höja trygdeavgiften två gånger på tre år. Detta drabbar det stora flertalet pensionärer som genom ett långt liv tjänat ihop pensionspoäng och bidragit till att bygga upp det välfärdssamhälle vi har i dag, sade Harald OlimbNorman, generalsekreterare för Pensionistförbundet.

Även ett utökat stöd till landets studenter slopas.
Skattesänkningarna välkomnades av näringslivsorganisationen NHO.

– Vi behöver tillväxtstimulans och vi vet att länderna som vi konkurrerar med sänker sina skattesatser, sade NHO-direktören Kristin Skogen Lund till NRK.
Vid sidan av sänkta skatter satsar regeringen bland annat på en utbyggnad av landets kritiserade vägnät med 780 miljoner kronor extra.

Efter veckans tragiska händelse ombord på en buss i Norge, där tre personer mördades, sade statsminister Erna Solberg (H) att det kommer att satsas mer resurser på polisen. Utöver den stora ökning som regeringen Jens Stoltenberg föreslagit kommer nu ytterligare 100 miljoner.