Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-10 15:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/skattesystemet-kan-goras-enklare/

Ekonomi

Finanspolitiska rådet: Skattesystemet kan göras enklare

Foto: Ingemar D Kristiansen

Höjd fastighetsskatt, sänkt statlig inkomstskatt, ett enhetligt skatteavdrag på förvärvsinkomster och en enhetlig moms på 21 procent. Finanspolitiska rådet, en expertmyndighet under regeringen, lämnar i en rapport förslag till ett enklare skattesystem med färre så kallade skattekilar.

TT Text

Bakgrunden till förslaget är regeringens och samarbetspartierna Centern och Liberalernas överenskommelse om att se över skattesystemet.

Vidare föreslår rådet, under ledning av ordförande Harry Flam, en likformig beskattning av kapital, inklusive värdet av boende i villa, bostadsrätt och ägarlägenhet.

Det innebär att den ändrade bostadsbeskattningen ger ökade inkomster till staten på 40–50 miljarder kronor per år.

”Vi visar att skattesystemet kan göras enklare och mera neutralt utan att skatteintäkterna eller inkomstfördelningen i olika dimensioner förändras. Vi visar också att de föreslagna förändringarna ökar sysselsättningen och antalet arbetade timmar”, skriver rådet i sammanfattningen.

Läs mer: Tjock plastkasse slipper inte skatt 

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt