Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Skatteverket granskar byggbranschen

Foto: Hugo Nabo

Skatteverket satsar extra på att granska byggbranschen i år. Det är de nya kraven på personalliggare som kommer att vara föremål för extra kontroller.

Det blir även fortsatt jakt på fusk med moms samt rot- och rutavdrag.

Om det vid kontroll upptäcks att det saknas personalliggare eller om det finns verksamma på ett bygge som inte finns med i personalliggaren kan det sluta med krav på tiotusentals kronor.

– Då kan det bli aktuellt med sanktionsavgifter, det vill säga kontrollavgifter, säger Conny Svensson rikssamordnare på Skatteverket.

Det kan för notoriska fuskare även bli aktuellt att förelägga vite, vilket kan sluta på högre belopp.

Utöver kontroller av att det används personalliggare i byggbranschen, som ska motverka svartjobb, kommer Skatteverket bland annat kontrollera särskilt noga att utförare av uppdrag som kan ge rätt till rut- och rot inte utförs av närstående.

– Det är inte okej att närstående till köparen utför rot- och rutarbeten, säger Cajsa Toresten, verksamhetsutvecklare.

Det kommer även kontrolleras att det inte har gjorts dubbla avdrag i samband med rot- och rutavdrag. Enligt Toresten kan det exempelvis handla om privatpersoner med enskild näringsverksamhet som gör avdrag för materialkostnaderna med en faktura till firman och ansöker om rot- eller rutavdrag med en separat räkning för arbetet som utförts.

Skatteverket satsar även framöver extra hårt på att bekämpa gränsöverskridande momsfusk, särskilt vad gäller försäljning av bilar och husbilar och krockskadade bilar som importeras via Baltikum.

Under fjolåret höjdes moms för totalt 265 miljoner kronor sedan fusk med gränsöverskridande handel avslöjats, enligt Skatteverkets koordinator Mats Berntsson.

– Vi fortsätter att jobba stenhårt med detta, säger han.

Det handlar bland annat om skentransaktioner och så kallade målvaktsbolag som används för att lura till sig momspengar, där bland annat svenska bilhandlare kommit i kläm.

Skatteverket satsar även på skärpta kontroller för att komma åt de allt vanligare bedrägeriförsöken mot Skatteverkets egna utbetalningssystem, det vill säga fusk som görs i syfte att få ut pengar på felaktiga grunder.

Fakta: Byggherren ansvarar för personalliggare

Ansvaret för att en elektronisk personalliggare finns på alla byggarbetsplatser faller på byggherren, exempelvis en bostadsrättsförening eller butiksägare som beställt ett byggjobb. Byggherren kan dock köpa sig fri genom att avtala med en byggentreprenör att sköta detta. Det gäller även ansvaret för att anmäla och avanmäla byggen.

Byggen som inletts efter årsskiftet för minst fyra prisbasbelopp, i år 177 200 kronor, omfattas av kravet på liggare. Det beräknas uppgå till drygt 60 000 byggarbetsplatser bara i år.

Källa: Skatteverket

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.