Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-20 23:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/skatteverket-kraver-metros-konkurs-igen/

Ekonomi

Skatteverket kräver på nytt att Metro sätts i konkurs

Foto: Magnus Hallgren

Deadline för Metros rekonstruktionstid närmar sig. Då kräver Skatteverket, återigen, att tidningen sätts i konkurs.

Skatteverket har sedan länge tröttnat på Metros försök att få ordning på ekonomin och skulderna. Tidigt under rekonstruktionen krävde man att den skulle stoppas och att bolagen bakom tidningen skulle upphöra.

Nu får tidningen och dess rekonstruktörer ny svidande kritik.

”Redan före kostnader för personal går bolaget med förlust. Den likviditetsbudget som bolaget lämnat till domstol och borgenärer stämmer inte.”, skriver Skatteverket efter att ha räknat på bolagets momsredovisningar.

Skatteverket är Metros största fordringsägare. Men deras sätt att se på skulden skiljer sig från hur rekonstruktörerna och bolagen ser på saken. 

Ett företag under rekonstruktion ska inte dra på sig nya skulder, är tanken. Men det menar Skatteverket att Metro gör. Nu kräver de i en ny skrivelse till tingsrätten, återigen, att rekonstruktionen ska upphöra. 

Omkring en halv miljon som skulle betalats in i juli har nu överlämnats till Kronofogdemyndigheten, och skatt och arbetsgivaravgifter som skulle in i september är försenade, enligt skatteverket. 

”Enligt skatteverkets uppfattning är hela beteendet anmärkningsvärt.”, skriver myndighetens handläggare Ingela Johansson till tingsrätten. 

Underskottet på ägarbolagets skattekonto uppgår i dag i över 15 miljoner kronor, enligt henne.

Rekonstruktionstiden för ägarbolaget Metro Media House och Tidnings Aktiebolaget Metro går ut på måndag respektive torsdag. Innan dess måste de ansöka om förlängning om de vill fortsätta rekonstruktionen.

Metro har under rekonstruktionen slutat dela ut tidningen på sedvanligt sätt i tunnelbana och kring kollektivtrafiken. Först sa man att den i stället skulle komma i stockholmarnas brevlådor en gång i veckan, som en helgtidning. 

Nu är planen i stället att sajten görs om till en debattplattform, där Metro tar betalt för debattinlägg i stället för att betala för journalistik. 

Rekonstruktören Helena Ståbi har inte nåtts av Skatteverkets senaste yttrande än, och vill därför inte kommentera det. 

DN söker Metros ägare Christen Ager-Hanssen.