Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-29 07:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/skatteverket-vantar-pa-klartecken-att-jaga-de-som-fuskar-med-permitteringar/

Ekonomi

Skatteverket väntar på klartecken att jaga de som fuskar med permitteringar

Skatteverket i Solna.
Skatteverket i Solna. Foto: Thomas Karlsson

Om någon vecka kommer Skatteverket att kunna granska om företagare fuskar med korttidspermitteringarna. 

Redan för en månad sedan, efter signaler om att det förekom fusk med systemet med korttidspermitteringar, lovade regeringen att Skatteverket skulle få ett tillskott motsvarande 130 medarbetare. 

Men ännu har de inte börjat med granskningen. Lagstiftningen är inte klar än.

– Befogenheterna som Skatteverket ska ha arbetar regeringen med och ska med i ändringsbudgeten som lämnas i mitten på maj, säger Skatteverkets generaldirektör, Katrin Westling Palm.

Skatteverket har redan ett antal verktyg för kontroller så som personalliggare och arbetsgivardeklarationer, som lämnas varje månad och där den avdragna skatten för de anställda ska framgå. 

Men dessa verktyg är främst till för skattekontroll och inte för kontroll av tillfälliga, och massiva, statliga stöd.

– Då behöver man skruva lite på ändamålen i regelverken för att vi ska kunna använda dem till just de här syftena också, säger Westling Palm.

Rent praktiskt handlar arbetet mycket om att granska personalens närvaro och ställa det mot deklarationerna.

– Man kan göra det fysiskt genom att kontrollera personalliggare och koppla det med månadsuppgiften, säger Westling Palm.

Resurserna verket väntar på handlar om att göra efterkontroller. Men Katrin Westling Palm understryker att verket redan hjälper Tillväxtverket med handläggningen med ansökningarna av korttidspermitteringarna.

– Det är viktigt att veta att inför de utbetalningar som görs nu så görs också kontroller. Och våra medarbetare som hjälper till med handläggningen hjälper ju också till med sin erfarenhet och kunskap.

Skatteverket samarbetar också med andra myndigheter och berättar om de metoder och urvalskriterier de arbetar med i kontrollerna.

– Så vi har redan en dialog med både Försäkringskassan och Tillväxtverket hur man kan jobba med kontrollen av de här stöden över huvud taget.

Stödet till korttidspermitteringar är det största enskilda stödet, men Katrin Westling Palm menar att kontrollerna kan komma att gälla andra stöd också.