Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-30 23:56

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/skb-finansierar-kommunchefens-lon/

EKONOMI

SKB finansierar kommunchefens lön

En möjlig jävssituation har uppstått i relationen mellan Östhammars kommun och Svensk kärnbränslehantering (SKB), som planerar att slutförvara svenskt kärnavfall i kommunens berggrund. Företaget finansierar största delen av kommunens näringslivschefs lön, rapporterar Sveriges Radio P4 Uppland.

TT Text

– Jag har aldrig hört talas om en liknande konstruktion. Här blir det otroligt märkligt eftersom det handlar om ett enda företag som också har betydande intressen i kommunen, säger Olle Lundin, professor i offentlig rätt vid Uppsala universitet, till P4 Uppland.

Näringslivschefen Ulf Andersson tycker att upplägget är rimligt. På frågan om hur han kan förhålla sig opartisk till ett företag som finansierar hans lön svarar han radiokanalen:

– Möjligen för att jag har den här inre kompassen.

Den förklaringen avfärdas av Olle Lundin.

– Jävsituationen finns där i alla fall, så vad han känner innerst inne är helt ointressant, säger han till P4 Uppland.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt