Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-18 16:33

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/skicka-paket-och-julkort-2018-har-ar-viktigaste-datumen/

Ekonomi

Sista chansen skicka paket till julen

Foto: Anders Malmberg

Det är hög tid att posta sina klappar till julen. 19 december är sista dagen för kort, brev och postpaket med inrikes frimärke.

Rätta artikel

Under julen behöver många människor hålla flera bollar i luften samtidigt. Det gäller att köpa julklappar i tid, tillaga julbordet och komma i håg att skriva julkort till nära och kära. I virrvarret är det lätt hänt att julkort och paket skickas alldeles för sent. DN har sammanfattat de viktigaste datumen att hålla koll på längre ned i artikeln.

På Postnord ser man en ny trend när människor postar paket och kort. I samma veva som Black Friday blir allt större väljer allt fler att köpa julklapparna redan då. Det leder i sin tur till att paketen postas tidigare. Postoperatören menar även att det är viktigt hur du slår in paketet. 

– Knölar du papper runt varan skyddar inte det mot stötar och slag. Dessutom är det viktigt att det inte är massa luft i paketet, bubbelplast är ett bra material att emballera med, säger produktionschef Mattias Krümmel. 

Från den 1 november fram tills den 22 december gör Postnord lördagslevereringar av pall och paket i Stockholm, Göteborg och Malmö. Paketen lämnas hemma hos kunderna. Sammanlagt blir det åtta lördagar innan julafton. För att få en lördagsleverering behöver paketen postas 1–2 dagar innan. 

För företagare och butiker är det färre lördagar som gäller för att få pallarna utskickade så att mottagarna får försändelserna på en lördag. De lördagar som är aktuella är datumen 24 november, 1 december och 22 december. Även här gäller det att företaget skickar pallarna 1-2 dagar innan. 

På det tyska transport- och logistikföretaget DB Schenker väntar man sig ökat antal leveranser även i år. För att alla ska få sina paket i tid uppmuntrar de kunder att hämta ut sina paket så fort de har kommit fram till postbudet. 

– Det är viktigt att folk hämtar sina paket i tid eftersom de mindre postbuden inte har obegränsat med utrymme, i värsta fall hindras en del från att hämta ut sina paket, säger Pierre Olsson, informationsansvarig på DB Schenker. 

Läs även: Så vill nya chefen få tillbaka förtroendet för Postnord