Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Skilsmässolägenheter i nytt norskt bostadsprojekt

Ett bostadsprojekt i Oslo vill prova ett nytt sätt att bo för skilda föräldrar: Barnen bor i mitten med pappan i en lägenhet på ena sidan och mamma i en lägenhet på den andra. 

– Det är för par som vill sätta barnens behov i centrum, säger Sachiko Holmsen på företaget Birk & Co som har tagit fram idén tillsammans med Link Arkitektur.

Nya tider föder nya idéer, och att anpassa boendet efter människors sätt att leva ligger bakom skilsmässolägenheterna som har haft framtidens boende som utgångspunkt. Liksom i Sverige har en stor andel norska barn växelvis boende där de flyttar mellan föräldrarna oftast veckovis. 

– Det ska vara möjligt för barnen att slippa flytta. I stället har föräldrarna var sina lägenheter och gör upp när de ska ha tillgång till barnens rum, säger Sachiko Holmsen. 

Bostadsprojektet är planerat att byggas i området Fyrstikkbakken på Bryn i Oslo och omfattar fyra fastigheter med totalt 130 lägenheter. Förutom de tio skilsmässolägenheterna ska det också finnas möjlighet för vänner att dela bostad på liknande sätt och ha tillgång till gästlägenheter och en samlingslokal för större sällskap som kan hyras vid behov.

Konceptet går ut på att inte behöva betala för mer än man behöver. Sachiko Holmsen drar paralleller till delningsekonomin som innebär olika lösningar för att hyra, dela eller låna saker istället för att själv äga dem.

– Trenden med delningsekonomi kan användas för bostäder också. Man kan dela kök, tvättstuga eller sociala ytor samtidigt som man har sin egen lägenhet som man äger, säger Sachiko Holmsen.

Planlösning till ”skilsmässolägenhet”.
Planlösning till ”skilsmässolägenhet”. Foto: Birk & Co

Den ekonomiska vinsten finns även för skilsmässolägenheterna där barnen slipper ha dubbla uppsättningar av kläder, leksaker och annat som annars är vanligt. 

Intresset för det nya skilsmässoboendet har varit stort, men mottagandet mer blandat. Ungefär hälften av dem som har hört av sig är positiva och tycker att det är en bra idé och runt 15 skilda par har redan anmält sig för en lägenhet. Den andra hälften tycker däremot inte alls att det passar dem, säger Sachiko Holmsen. 

– Vi vill testa för att se om det finns en marknad och det är lätt bygga om dem till vanliga lägenheter.

Sedan finns det vissa som har upptäckt andra möjligheter med att ses ”på mitten”. 

– En äldre dam ringde till oss och var intresserad av skilsmässolägenheten. Hon var änka och hade hittat en ny man som hon ville flytta ihop med men ändå ha kvar sitt eget. Så man måste inte bara vara skild för att bo där, säger Sachiko Holmsen. 

Planen är att ha bostäderna klara för inflyttning år 2020. Birk & Co förhandlar nu med Oslo kommun om ett bygglov.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.