Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Skingsley och Flodén till Riksbanken

Martin Flodén och Cecilia Skingsley tar plats i Riksbanken.
Martin Flodén och Cecilia Skingsley tar plats i Riksbanken. Foto: Stockholms Universitet/Swedbank
Martin Flodén och Cecilia Skingsley har utsetts till nya ledamöter i Riksbankens direktion. Skingsley, chefsekonom på Swedbank, ville så sent som i april se en räntesänkning.

De efterträder Lars E O Svensson och Barbro Wickman-Parak. Cecilia Skingsley är chefsekonom på Swedbank och Martin Flodén är professor i nationalekonomi vid Stockholms universitet.

Så sent som vid Riksbankens förra räntemöte, 17 april, förordade Cecilia Skingsley som chefekonom för Swedbank att Riksbanken borde ha sänkt styrräntan.

– För mig är det lite svårt att förstå att direktionen lät bli att sänka räntan. Det hade varit möjligt att sänka räntan till följd av de svaga makroutsikterna, sade hon i tv-inslag på Swedbanks hemsida.

Flodén och Skingsley fanns inte med bland de mest tippade namnen i förhandsspekulationerna men är väl lämpade som riksbankschefer, säger Johan Javeus, chefsstrateg på SEB.

– Om man tittar på deras bakgrund kan man säga att de liknar de personer de efterträder. Flodén är akademiker och Skingsley är tidigare chefsekonom som står närmare marknaden. Hon är säkert även en bra kommunikatör.

Javeus vill inte ge sig in på att beskriva de nya ledamöterna i termer av duvor och hökar.

– Men man kan anta att Flodén med sin akademiska bakgrund kan komma fram till samma slutsatser som Lars E O Svensson.

Flodén ställer sig åtminstone på avgående Lars E O Svenssons sida i debatten om debatten i riksbanksledningen. I ett tidigare inlägg på sajten Ekonomistas tar han ställning för professor Lars Calmfors synpunkt att nivån på majoritetens argumentation varit för låg när räntebesluten diskuterats i direktionen.

"Minoriteten – Lars E O Svensson och Karolina Ekholm – menar att en lägre ränta skulle ge inflationsutfall närmare inflationsmålet och en mer balanserad konjunkturutveckling. Deras argument bygger i grunden på enkla resonemang, och dessa har presenterats tydligt och pedagogiskt. Ändå har Ingves menat att "Svenssons argumentation förs på en för hög abstraktionsnivå". Det är i själva verket Ingves argumentation som måste preciseras och förtydligas", skrev Flodén i höstas.

Stefan Ingves är Riksbankens chef.

"Vi är mycket nöjda med att kunna presentera ytterligare två högt kvalificerade personer till Riksbankens direktion. Fullmäktige står enhälligt bakom dessa båda utnämningar", skriver riksbanksfullmäktiges ordförande Johan Gernandt och vice ordförande Sven-Erik Österberg i ett pressmeddelande.

"Flodén och Skingsley har båda lång erfarenhet inom de finansiella och makroekonomiska områdena och deras bakgrund kompletterar övriga ledamöter i direktionen på ett bra sätt", skriver Gernandt och Österberg.

De båda har utsetts för mandatperioder om fem respektive sex år. De börjar omedelbart och kommer därmed att delta på det penningpolitiska mötet den 2 juli.

Vänsterpartiets ekonomisk-politiska talesperson Ulla Andersson, som får vetskap om de nya ledamöterna när TT kontaktar henne, är mycket kritisk till den slutna processen. Att riksbanksfullmäktige, med ledamöter eller suppleanter från alla riksdagspartier utom V och SD, utser ledamöterna är inte nog.

– Det är Sveriges variant av påveval och hör inte hemma i ett demokratiskt samhälle, skriver Ulla Andersson i ett sms till TT.

Hon framhåller att posterna innebär, oavsett vilka personerna är, ett "enormt inflytande över samhällsekonomin och arbetsmarknaden" Hon anser att kandidaterna borde frågas ut i öppna utfrågningar i riksdagen eller riksbanksfullmäktige.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.