Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Skona miljön med rätt mängd tvättmedel

På Skona kulörtvättpaket står det att Stockholm har hårt vatten. Detta är fel.

Man ska inte överdosera tvättmedel eftersom det innebär en onödig miljöbelastning. Större delen av Sverige har mjukt vatten vilket gör att det oftast räcker med cirka en halv deciliter tvättmedelspulver till en vanlig hushållstvättmaskin.

Det vet Rolf Byström i Stockholm. Därför blev han förvånad när han granskade paketet med Skona kulörtvätt från Ica. På paketet finns en Sverigekarta som ska visa var i landet vattnet är mjukt respektive hårt.

Stockholm är på denna karta placerad i ett alldeles svart område vilket betyder att vattnet är hårt.

Klart vilseledande, menar Rolf Byström. Stockholm har mjukt vatten! Visserligen finns också en text där det står att man kan ringa till sin kommun för att få reda på vilken typ av vatten man har. Men eftersom kartan finns där så tror man väl på den?

Ja, Stockholm har mjukt vatten, 4-6 dh, bekräftar man på Stockholms vatten som har påpekat för Skona att kartan är felaktig.

Bengt Furuvik, ansvarig för produktutvecklingen på Skona är medveten om att kartan visar fel när det gäller Stockholms vatten.

- Vi har en pågående dialog med Svenskt vatten om Stockholms vatten, säger han. Vi har bett dem ta fram en bättre karta åt oss. Den nuvarande kartan har funnits på Skonapaketen i omkring 9 månader.

Kan ni inte ta bort den felaktiga kartan från paketen redan nu?

- Jo, om det dröjer med en ny karta så kan det bli så att vi gör förpackningar utan karta.

Skåne och Gotland hör till de regioner i Sverige som har hårt vatten och där mer tvättmedel kan behövas. För lite tvättmedel kan göra att tvätten inte blir riktigt ren, medan en överdosering förutom den negativa effekten på miljön, innebär att tvättmedelet inte sköljs ur ordentligt.

Skona fick bra betyg i ett test av SVT:s konsumentprogram "Plus" i våras. Desto viktigare att de felaktiga uppgifterna försvinner från paketen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.