Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Skönhetsvård och fordonsservice granskas

Other: Henrik Witt/TT

Skatteverket specialgranskar i år tre branscher för att stoppa svart arbetskraft och fusk. Företag inom skönhetsvård, fordonsservice och livsmedels- och tobaksgrossister är de som finns i myndighetens sökarljus, rapporterar SR Ekot.

Skatteverket gör varje år kontrollinsatser på olika områden och i år är det tre branscher som står i fokus.

– I de här branscherna förekommer det att man utnyttjar människor på ett otillbörligt sätt, säger Conny Svensson, rikssamordnare på Skatteverket, till Ekot.

Den 1 juli väntas en ny lagstiftning träda i kraft som kräver att verksamheter inom skönhetsvård, fordonsservice och livsmedels- och tobaksgrossister använder sig av så kallade personalliggare.

Personalliggaren, som är en förteckning över alla personer som arbetar på arbetsplatsen, ska uppdateras dagligen och vara lättillgänglig om Skatteverket knackar på dörren. Kravet på personalliggare infördes för ett par år sedan i restaurang- och frisörbranschen. 2016 blev det krav på personalliggare inom byggbranschen.

Läs också: Skatteverkets granskning gav fyra miljarder i höjd skatt

– Det redovisas betydligt mer arbetsgivaravgifter och löner. Inom restaurangbranschen ökade det man redovisade in till statskassan med en miljard första året och närmare en och en halv miljard året därpå, säger Conny Svensson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.