Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Skottår 2016 – jobbar du gratis eller får du betalt på skottdagen?

Foto: Alamy

Om några dagar kommer många av oss att jobba ”gratis” samtidigt som Sveriges BNP får en extra påfyllning på tio miljarder, och en del pensionärer kommer att fylla 18.

Nästa måndag är en speciell dag för de 6.400 personer i landet som har ”riktig” födelsedag bara vart fjärde år, det vill säga på skottdagen. För den pensionär, exempelvis, som föddes den 29 februari 1944 blir det den 18:e födelsedagen med samma datum som i personnumret.

När firar då skottdagsbarnen sina födelsedagar alla andra, vanliga år? Att döma av diskussionstrådar på barn- och familjeforum på nätet varierar det mellan den 28:e februari och den 1 mars.

Trots att det kan verka lite trassligt tycks det inte vara vanligt att föräldrar försöker undvika att deras barn får detta lite speciella födelsedatum. Det visar i alla fall DN:s efterforskning på förlossningsavdelningar i Stockholm och Uppsala. Det skulle ju annars teoretiskt gå att påverka planerade förlossningar.

– Nej det är inget vi känner igen, säger Hanna Nordesjö på förlossningsavdelningen på Akademiska sjukhuset Uppsala.

Inte heller hennes kolleger som jobbat i många år på BB-avdelningen på samma sjukhus kan påminna sig några protester mot exempelvis kejsarsnitt planerade till den 29 februari. Huruvida det blir några sådana invändningar i år vet man dock inte förrän om några dagar, när påföljande vecka planeras.

(Däremot förekommer det att föräldrar vill påverka födslar kring nyår, enligt BB-personalen: den 1 januari är populärare än den 31 december. Förrförra året föddes nästan 1.000 fler barn i januari än i december, 9.122 mot 8.168, visar SCB:s statistik.)

Skottdagen låg tidigare formellt faktiskt den 24 februari, vilket hade kalenderhistoriska orsaker. Det innebar att namnlängden försköts under resten av februari. Men sedan år 2000 är det den 29 februari som är skottdag, och namnsdagarna får ligga kvar på sina datum.

I gammal folktradition var skottdagen en otursdag. En annan traditionell föreställning har varit att ogifta kvinnor skulle få fria till män på den här dagen.

Skottåren märks faktiskt i ekonomin. För en mogen industrination som Sverige, där svängningarna mellan åren i regel inte är så dramatiska, går det att se den extra dagens tillskott till BNP, precis som det har betydelse om storhelgerna inträffar på vardagar eller inte.

Den 29 februari 2016 är en måndag. En ytterligare arbetsdag ökar BNP med drygt tio miljarder kronor. Fast det är bara en tillfällig effekt, för när årsstatistiken för landets ekonomi ställs samman tar man hänsyn till skottårsjusteringarna.

Det gör arbetsmarknadens parter också när de träffar löneavtal, men just i skottårens februarimånader skulle man kunna säga att det blir en ”gratis” arbetad dag. De som har timlön får däremot möjlighet att dra in mer pengar under skottåren.

Läs också: På skottdagen jobbar vi gratis

Att skottåren alltid inträffar jämna år är lätt att komma ihåg, men de kommer ju besvärligt nog bara vartannat jämnt år, nämligen de som är jämnt delbara med fyra. En minnesregel för den som är sport- eller politikintresserad kan vara att det är skottår när det är sommar-OS och presidentval i USA.

Ska man vara petig är detta inte riktigt hela sanningen. För sekelskiftesår är det bara de som är jämnt delbara med 400 som är skottår. Det är en regel få av oss som lever i dag behöver fundera över, eftersom år 2000 hörde till de utvalda. De som upplever skottåret 2096 får dock vänta i åtta år till nästa.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.