Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Skräckscenariot: Elpriset 100 gånger dyrare

Delar av Sverige kommer med stor sannolikhet att mörkläggas under särskilt kalla vintertimmar. Med de politiska beslut som fattats och de svenska klimatförutsättningarna kan också elpriserna bli rejält mycket dyrare.

– Företrädare för elleverantörer har talat om att elpriset kan komma att slå i maxtaket 30 kronor och det är möjligt att vi måste ta bort det taket, säger Svenskt näringslivs klimat- och energiansvariga Maria Sunér Fleming.

– Skulle vi gå in i en situation med mindre stabil produktion och mer volatil produktion skulle prisvariationerna bli större, men riktigt var genomsnittet skulle hamna är naturligtvis svårt att säga.

Elpriserna är i dag förhållandevis låga – de senaste fem åren ungefär mellan 30 och 80 öre per kilowattimme beroende på årstid och geografi. Delvis beror det på subventioner, men om de tre äldsta kärnkraftsreaktorerna stängs, som statliga Svenska kraftnät räknat på, kan priserna under perioder raka i höjden.

Det scenariot påverkas också av det faktum att riksdagen 2010 beslutade att avveckla den så kallade effektreserven till 2020. Reservkraften är en beredskap som snabbt ska kunna sättas in vid plötsligt ökade elbehov som extra kalla vintrar. Utan den blir Svenska kraftnät tvunget att släcka ner delar av landet under de mest krävande timmarna.

– De kalla perioderna när alla vill ha el samtidigt, då räcker inte elen till alla. Då får man koppla bort delar av förbrukningen, säger affärsverkets driftchef Erik Ek till P1.

Maria Sunér Fleming och energiminister Ibrahim Baylan möttes i en debatt i P1 på torsdagen. Han medger att hotbilden är att ta på allvar, men säger att en tvärpolitisk energikommission snart kan börja arbeta med att försöka lösa problemen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.