Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Skraplotter till mobilen ska locka nya kunder

Nu går det att få skraplotter direkt till mobiltelefonen. Bakom världsnyheten står svenska Sperospel.se, som i dag driver spel på internet. - Nu kan man spela var som helst och när som helst, säger vd Jörgen Nordlund.

Sedan december i fjol driver företaget spelverksamhet på internet. Nu blir de först i världen med att erbjuda skraplotter via mms, bildmeddelanden. Tanken är att locka nya kunder.

- Vi vänder oss till 18-30-åringar som inte traditionellt köper lotter, säger Jörgen Nordlund.

Jörgen Nordlund räknar med att mobilspelen ska locka 30.000-40.000 nya kunder i höst. Inom två år ska det dra in lika mycket pengar som internet.

Bakom Sperospel.se står nykterhetsrörelsen IOGT-NTO, socialdemokratiska A-Lotterierna och det åländska spelbolaget PAF.

För att kunna spela krävs en mobiltelefon med färgskärm och mms och ett konto på företagets hemsida på internet, där man också fyller på med pengar.

På så sätt hävdar företaget att spelet är säkert och utom räckhåll för minderåriga. Lotterna beställs sedan till mobilen via sms. De kostar fem eller 25 kronor styck.

- De billigare spelen drar mest på internet och vi tror att det blir samma sak här, säger Jörgen Nordlund.

Lotterna går inte att skrapa på skärmen och grafiken är enkel. Allt för att tekniken ska passa så många människor och telefoner som möjligt.

- Det har varit det svåraste. Vi är i underhållningsbranschen och formen är vårt sätt att sticka ut, säger Jörgen Nordlund.

Lotteriets möjliga vinnare är telefonoperatörerna. Trots tunga investeringar i mms-tekniken har tjänsterna hittills varit få.

Jens Pettersson är ansvarig för mobilprodukter på Tele2. Även om han inte vill uttala sig om den här tjänsten ser han positivt på allt nytt innehåll i telefonerna.

- Vi har sett att spela är en stor kanal på fasta internet så det kan mycket väl bli så i mobiltelefonen också.

Efter datorn och mobiltelefonen kan det nu vara tv:n som står på tur som nästa spelplats.

- Vi har startat en förstudie för att titta på skraplotter via digital-tv, men jag tror det ligger längre fram i tiden, säger Jörgen Nordlund.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.