Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Skriande bostadsbrist för studenter

Jon Gjönnes jagar bostad i Stockholm.
Jon Gjönnes jagar bostad i Stockholm. Foto: Leif R Jansson / Scanpix
Det råder stor brist på studentbostäder på landets studieorter inför höstterminen. I Stockholm har kötiderna för ett studentrum stuckit iväg de senaste åren och nu beskrivs läget som tuffare än någonsin.

– Det kommer att lösa sig på något sätt, men jag skulle gärna slippa flytta runt bland kompisar, säger studenten Jon Gjönnes, 22, som jagar bostad i Stockholm.

Jon har pluggat i Stockholm sedan förra hösten och under det gångna året har han hankat sig fram med kortvariga andrahandskontrakt via kontakter. Att gå via studentbostadskön har inte känts som en framkomlig väg.

– Jag märkte ganska snabbt att oj, här är det folk som har köat betydligt längre än vad jag har gjort. Det har jag väl egentligen gett upp.

För ett studentrum på Lappkärrsberget i Stockholm krävs i dag två års kötid, enligt Stiftelsen Stockholms studentbostäder (SSSB). För fem år sedan räckte det med tre månader. SSSB:s informationschef Anders Cronqvist oroar sig inte bara för att den enskilde studenten ska få tak över huvudet.

– I det långsiktiga perspektivet handlar det också om Stockholm som kunskapsregion. Om det blir så att fler och fler studenter väljer bort Stockholm för att det inte finns studentbostäder så drabbar ju det hela kunskapsregionen, säger han.

En rundringning till studentbostadsförmedlare visar på långa väntetider i många studentstäder.

– Vid terminsstarten kommer det ur ett historiskt perspektiv att vara en hög efterfrågan och därmed en något större brist än tidigare år, säger Simon Helmér, vd för Studentbostäder i Linköping.

Erfarenheten är att trycket lättar en bit in på terminen. I augusti uppmanas därför studenter att hitta en tillfällig lösning och vänta ut den värsta perioden. I Umeå hjälper Akutrumsförmedlingen till och i Uppsala pågår en kampanj som vill få fler privatpersoner att hyra ut rum.

– Man får räkna med att flytta ett par gånger under första terminen eller första året, säger Markus Jonegård, bostadsansvarig på Uppsala studentkår.

Studenterna behöver låga hyror för att ha råd – något som är svårt att förena med byggkostnaderna och konkurrensen om de bra lägena i städerna, enligt branschen. Bara i Stockholms län finns ett underskott på 7.200 studentbostäder, enligt landstinget, och SSSB anser att det måste till en ny nationell politik.

– Regeringen och bostadsministern måste gå in och skapa subventioner så att vi har råd att bygga och också förenkla byggreglerna, säger Cronqvist.

Jon Gjönnes vill gärna stanna i Stockholm och hoppas på någon varaktig lösning. Om bara ett par veckor startar kursen i genusvetenskap och hans nuvarande korttidskontrakt går ut.

– Det är påfrestande att det är något man ska behöva lägga så mycket tid och energi på. Man blir helt psykiskt trött på det.

Lång väntan på studentrum

• Stockholm: Cirka 2 års kötid för ett studentrum/rum i studentkorridor vid Lappkärrsberget (SSSB).

• Göteborg: Omkring 1 års kötid för ett enkelrum. För en lägenhet krävs 1,5–2 års kötid. Studenter från andra delar av landet har förtur (SGS).

• Uppsala: Cirka 2 års kötid för ett rum i korridor (Studentstaden).

• Lund: Drygt 6 månaders kötid för ett rum i korridor. Inför terminsstarten lottas könummer ut till nya studenter, som då kan få förtur — utan förturen är kötiden i snitt drygt 1 år (AF Bostäder).

• Linköping: 6–8 månaders kötid för rum i studentkorridor. Vid terminsstarten går alla rum till nyantagna studenter (Studentbostäder i Linköping).

• Umeå: 8–12 månaders kötid för ett studentrum (AB Bostaden).

(TT)

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.