Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Skuldbomber tickar i landets bostadsrättsföreningar

Foto: Johan Heikensten

Det tickar från landets bostadsrättsföreningar, de är skuldbomber som kan brisera och bli en obehaglig överraskning för medlemmarna när räntorna stiger igen. Det visar en genomgång som allabrf.se gjort.

I jakten på en bostad ligger spekulanternas fokus på pris och månadsavgift. Men nu varnar Hampus Dahlstedt på företaget allabrf.se, där man kan söka på olika bostadsrättsföreningar, för de skulder som bostadsrättsföreningarna har – och som delas gemensamt av medlemmarna.

– Bostadsrättsföreningens lån per kvadratmeter är ett av det absolut viktigaste nyckeltalen att hålla koll på när man ska köpa en bostadsrätt, konstaterar han.

Ett exempel: Om en lägenhet säljs för 70 000 per kvadratmeter och föreningen dessutom genom sina lån har en skuld på 30 000 kronor blir den sammanlagda prislappen för bostaden 105 000 kronor per kvadratmeter.

Om lägenheten är på 70 kvadratmeter motsvarar lägenhetens andel av det samlade föreningslånet över 2 miljoner kronor.

– I dagens lågränteläge kanske man kan tycka att höga föreningslån inte är så farligt. Och även om många bostadsrättsföreningar redan hunnit förhandla om sina lån och därmed kunnat sänka sina månadsavgifter tack vare de lägre räntekostnaderna återstår frågan: vad händer när räntorna stiger och lånen ska omförhandlas, säger Hampus Dahlstedt.

Läs också: 8 beslut – och icke-beslut – som lett till Sveriges bostadskris

Hans svar blir att det kan bli kraftigt höjda månadsavgifter för att kompensera högre räntekostnader. En hög skuld i föreningen kan alltså vara en dold ”skuldbomb” i den svenska bostadsmarknaden som riskerar att drabba de enskilda hushållen.

Enligt sammanställning som allabrf.se gjort ligger medianvärdet för föreningslånen i dag på 5 000 kronor per kvadratmeter. Men skillnaden mellan bostadsrättsföreningarna är stor. Det finns föreningar om sitter med skulder på uppemot 60 000 kronor kvadratmetern samtidigt som det finns andra som inte har några skulder alls.

Tyngst skuldsatt är Bostadsrättsföreningen Järnlodet 23 på Östermalm i Stockholm vars skulder uppgår till nära 61 000 kronor per kvadratmeter. Därefter kommer Brf Hackspetten 10 i Malmö med en föreningsskuld som motsvarar drygt 40 800 kronor per kvadratmeter. På tredje plats hamnar Brf Hasselbladska Huset på en av Göteborgs mest fashionabla adresser med nära 37 000 kronor per kvadratmeter i skuld.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.