Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Skulkdsättningen har ökat dramatiskt

Aldrig tidigare har svenska hushåll haft så stora skulder till banken som i dag. Skuldsättningsgraden har ökat drastiskt sedan mitten av 1990-talet.

Allt fler hushåll tar allt större banklån. De hushåll som har lån på sin bostad har i dag en bankskuld på mer än 1,4 miljoner kronor i genomsnitt och siffran stiger hela tiden. Hushållens totala skuldsättning ligger på över 160 procent av den disponibla inkomsten, vilket är en historisk toppnotering. År 2000 låg nivån på 100 procent.

– Sverige har den snabbaste tillväxten i bolånestocken i Europa. Tillväxten är i höjd med krisländer som Spanien och Irland, säger Bengt Hansson, analytiker på Statens bostadskreditnämnd, som har regeringens uppdrag att analysera bostadsmarknaden.

Han har sedan slutet av 2008 varnat för att bomarknaden är övervärderad, vilket leder till att bankerna beviljar för stora bolån. En tredjedel av alla bolån är på över 80 procent av köpesumman, enligt den bolåneundersökning som Finansinspektionen presenterade 2010. Tolv procent låg över 90 procent.

Myndigheten konstaterar att det innebär att allt fler hushåll är ­väldigt känsliga för problem i omvärlden eller i den egna ekonomin. Det är också skälet till att det så kallade bolånetaket på 85 procent infördes.

– Vi har oroat oss för en utveckling mot allt högre belåningsgrader och allt fler överskuldsatta hushåll. Många saknar helt marginaler i sin ekonomi, säger Malin Omberg, chef för analysenheten på Finansinspektionen.

Många boendekalkyler bygger på antagandet att bostadspriserna bara ska fortsätta stiga. De som skulle behöva sälja sedan priserna eventuellt gått ned får en skuld det blir svårt att bli av med.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.