Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Skydda dig mot id-kaparnas miljardbluff

Identitetskapning drabbade 65.000 svenskar förra året och de bestals på totalt 2,7 miljarder kronor enligt nya siffror. Id-kapningarna ökar kraftigt – men DN tipsar om hur du kan skydda dig.

Bedragarna använder de kapade identiteterna till att beställa varor på nätet och ansöka om lån, kreditkort och telefonabonnemang i offrets namn. Det visar en enkät som Upplysningscentralen gjort med 775 drabbade och som SVT rapporterar om.

Snittet för de belopp som de drabbade blir av med ligger mellan 40.000 och 60.000 kronor men hela 14 procent har bestulits på över 100.000 kronor.

– Id-kaparna går på kreditvärdiga personer som är mellan 25-40 år och som bor i de tre storstäderna, skötsamma som är långt ifrån att ha betalningsanmärkningar, säger Roland Sigbladh på UC till SVT.

Han uppger att antalet anmälningar ökar kraftigt till både UC och polisen. På tio år har bedrägeribrotten ökat med 200 procent, enligt siffror från Brå.

Id-kapningen kan gå till på flera olika sätt. Bedragarna kan komma över din legitimation genom att stjäla din plånbok. De kan också få tag i ditt personnummer genom att stjäla din post.

Läs mer: Så kapas din identitet

Håll i plånboken, anmäl genast förluster och spärra kort samt sätt lås på brevlådan är därför några sätt att skydda sig.

Läs mer: Så skyddar du dig mot id-kaparna

Anders Olofsson på Stockholmspolisens bedrägerirotel har fått i uppdrag att planera för en nationell samordning mot bedrägerier. Han säger till SVT att myndigheter och företag måste bli bättre på att kontrollera identiteter. Men det kan också behövas att domstolarna utdömer hårdare straff, anser han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.