Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Skype kan bli sämre i Iphone och Android

Microsofts köp av Skype kan drabba den som ringer via Apples Iphone eller Googles Android-telefoner. ”Risken är att Microsoft tar fram nya, bättre versioner av Skype, som bara kommer till den egna plattformen”, säger Martin Appel, konsumentredaktör på PC för Alla.

Internettelefonföretaget Skype är numera i Microsofts händer. Vad det innebär för företagets 124 miljoner användare, är oklart.

– Vilken ägare någon har är något som vi vanligtvis inte märker av, säger Martin Appel, konsumentredaktör på PC för Alla, till DN.se.

– Men jag tror att Microsoft kommer att jobba hårt med att integrera Skype i sina plattformar, bland annat i Windows Phone. Om du till exempel vill ringa mig och vi båda är uppkopplade på Skype, då går samtalet via Skype automatiskt.

Risken är att den som inte använder Microsofts produkter drabbas. Många är de som ringer med Skype via exempelvis Apples Iphone- eller Googles Android-telefoner.

– Det kan bli så att Microsoft tar fram en ny version av Skype, kanske med förbättrad ljudkvalitet eller med stöd för videokonferenser med bättre bild, som åtminstone till en början bara kommer till den egna plattformen. Sedan kan det dröja innan de andra plattformerna får samma version.

– Man har sett det tidigare, att versioner av Microsoftprogram är sämre till exempelvis Macintoshdatorer.

Men Martin Appel varnar för att Microsoft kan komma att försumma de andra plattformarnas Skypeversioner för mycket.

– Om versionerna för Android och Iphone blir för dåliga så öppnar det upp för konkurrenter, säger Appel och nämner bland andra Viber, som liknar Skype och är specialanpassat just för Iphone.

– Jag tror att vi får se mer av Viber, det är verkligen intressant. Framför allt att det är så integrerat med Iphone, att man har samma adressbok som i telefonen.

En konkurrent försvinner däremot i och med köpet. Tidigare har Skype slagits om kunderna med Microsofts text- och videochattsklient Windows Live Messenger. Nu hamnar de under samma ägare.

– Jag tror att man slår ihop systemen, Microsoft vill nog inte ha två likadana system. Och man behåller nog namnet Skype eftersom det är ett starkare varumärke.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.