Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-24 01:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/slaget-om-tre-svenska-ostklassiker-fortsatter/

Ekonomi

Slaget om tre svenska ostklassiker fortsätter

Präst, Herrgård och Grevé är välkända ostklassiker som tillverkas av svensk mjölk och enligt särskilt fastställda metoder. Foto: Sam Stadener

Arla foods, Falköpings mejeri och Norrmejerier får inte köpa ostvarumärkena Herrgård, Präst och Grevé från Svensk mjölk. Affären stoppas av Konkurrensverket som menar att den riskerar att drabba de svenska konsumenterna.

Norrmejerier hotar att gå vidare till domstol.

Rätta artikel

Präst, Herrgård och Grevé är välkända ostklassiker för de svenska konsumenterna. De tillverkas i dag av svensk mjölk och enligt särskilt fastställda metoder. Annars får de inte heta som de gör.

För tre år sedan utmanades de skyddade varumärkena av Skånemejerier AB som ägs av den franska mjölkjätten Lactalis. I en skiljenämnd ställde företaget kravet att få tillverka ostarna utan att följa licensvillkoren. Motiveringen var att de hade förlorat sin särskiljningsförmåga.

Skiljedomen slog dock fast att ostarna har en särställning som unika varumärken.

Men striden om de unika ostmärkena har fortsatt. För en tid sedan försökte Arla Foods, Falköpings mejeri och Norrmejerier att gemensamt förvärva de tre ostsorterna från Svensk mjölk ekonomisk förening. En affär som nu stoppas av Konkurrensverket. 

De tre företagen hävdar att syftet med affären skulle vara att bevara varumärkesskyddet och säkerställa ostarnas kvalitet och särställning. 

Konkurrensverket hävdar å sin sida att konkurrensen i livsmedelskedjan riskerar att försämras om affären genomförs och att konsumenterna kan drabbas. 

– Det kan leda till högre priser och ett minskat utbud, säger Konkurrensverkets generaldirektör Rikard Jermsten i ett uttalande.

Anders Fredriksson, vd för Norrmejerier, är kritisk till beslutet. Han menar att ostmärkena är under attack från den franska mejerijätten Lactalis.

– Konkurrensverkets beslut är skadligt för dessa varumärkens överlevnad och kommer att sätta ännu mer finansiell press på ekonomin på de svenska mjölkgårdarna, säger Anders Fredriksson i ett pressmeddelande.

Finns det en sådan risk?

– Det är inte något som vi har gått in och prövat i det här beslutet. Vi har tittat på den här affären, säger Maria Ulfvensjö Baltatzis, ansvarig för koncentrationsärenden vid Konkurrensverket. 

– Bakgrunden till den här affären uppges vara att de vill skydda ostarnas varumärken. Men vi menar att det finns andra sätt som har mindre skadliga effekter.

Anders Fredriksson säger att Norrmejerier avser att överklaga beslutet till Patent- och marknadsdomstolen.

Läs mer: Ostkriget skrämmer skånska bönder