Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

”Slampig maskeraddräkt” könsdiskriminerande

En bild från nätbutikens hemsida som visar dräkterna.
En bild från nätbutikens hemsida som visar dräkterna. Other: Skärmdump

Stötande och könsdiskriminerande. Så bedömer Reklamombudsmannens opinionsnämnd företaget Funidelias reklam för en maskeraddräkt med rubriken ”Maskeraddräkt Slampig Häxa för barn”, rapporterar nyhetsbyrån Siren.

Det var inför Halloween i höstas som en orange barnklänning med svart spindelskärp, svart tyll och spetsarmar och med den klassiska häxhatten dök upp i nätbutiken Funidelia. Utstyrseln marknadsfördes som  ”slampig häxa för barn”.

Reaktionerna blev starka i sociala medier och nu får företaget kritik av Reklamombudsmannens opinionsnämnd 

Ordet ”slampig” är ett ”uttryck som på ett nedvärderande sätt är kopplat till kvinnlig sexualitet”, skriver nämnden i sitt beslut och bedömer att reklamen är ”uppenbart könsdiskriminerande för flickor”, skriver nämnden.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.