Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Slängde Apple-dator värd 1,7 miljoner

Foto: Polaris

Allt är inte skrot som kastas. Det upptäckte en återvinningscentral i Silicon Valley i USA, där en kvinna lämnade in en gammal dator som skulle slängas. Men datorn visade sig vara värd hela 200 000 dollar, motsvarande 1,7 miljoner kronor.

Den låg i en låda med kasserad elektronik som kvinnan städade ut från sitt garage när hennes man dog. Hon lämnade inga kontaktuppgifter och fyndet gjordes först ett par veckor efter hennes besök. Återvinningscentralen försöker nu att komma i kontakt med henne.

Datorn är en av ungefär 200 exemplar av en tidig modell som sattes ihop av Applegrundarna Steve Jobs, Steve Wozniak och Ronald Wayne, från 1976.

– Vi kunde inte tro våra ögon. Vi trodde att det var en kopia, säger Victor Gichun vid återvinningscentralen, som sålt datorn till en privat samlare.

Gichun minns hur kvinnan ser ut och uppmanar henne att komma och få en check på halva beloppet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.