Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Slarv med flyttstäd kan bli dyrt

Gör rent hus när du lämnar din lägenhet. Annars riskerar du dryga kostnader för undermålig städning.

Var femte flyttstädning hos det kommunala bostadsbolaget MKB i Malmö är underkänd, enligt tidningen Metro. Paul Lehecka, jurist på hyresgästföreningen, bekräftar att flyttstädning är ett gissel för många.

– Det är absolut en av de vanligast förekommande tvisterna, säger han.

Det kan vara svårt att veta vad som gäller. Men tanken är enligt Paul Lehecka att lägenheten ska tillhandahållas i ett sådant skick att den är fullt brukbar för den nye hyresgästen.

– Det innebär att den ska vara väl avstädad. Ett klassiskt misstag är att man städar dåligt eftersom lägenheten var ostädad när man flyttade in, men så kan man inte göra.

Hur vet jag vad som krävs?

– Bor man hos allmännyttan kan man läsa deras foldrar, de är ofta bra.

Om bostadsbolaget inte tycker att städningen håller måttet kan de lägga ut ny städning på en entreprenör. Kostnaden hamnar hos den utflyttade. Och det kan bli dyrt eftersom bolaget inte behöver välja den billigaste firman.

– En femrummare på över 100 kvadratmeter kan kosta 6.000 kronor att städa, säger Paul Lehecka.

Så gör du rent

Här är ett urval av vad MKB kräver i sin checklista inför flyttstädningen:

* Köket: Här ska hela spisen göras ren — insida, utsida, under och över. Kravet omfattar också galler och plåtar. Skärbrädan ska torkas av och köksskåpen ska torkas av ut- och invändigt. Dessutom ska kyl och frys avfrostas. 

* Badrummet: Här ska golvbrunnen rengöras precis som vattenlåset under handfatet. Väggar och golv ska tvättas.

* Rummen: Alla heltäckningsmattor ska bort och golven ska dammsugas. Fönstren ska tvättas in- och utvändigt och emellan.


Källa: TT

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.