Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-21 10:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/slopad-vinstdelning-till-personalen-lyft-for-handelsbanken/

Ekonomi

Slopad vinstdelning till personalen lyft för Handelsbanken

Handelsbankens vd Carina Åkerström. Foto: Jessica Gow/TT

Handelsbankens resultat för första kvartalet lyfter betydligt mer än väntat. En slopad avsättning på 827 miljoner till personalens vinstdelningsprogram Oktogonen och andra engångsposter ligger bakom lyftet.

Rätta artikel

Handelsbanken redovisar en rörelsevinst på 6.110 miljoner kronor för årets första kvartal. Det kan jämföras med vinsten på 5.161 miljoner kronor motsvarande period i fjol.

Analytiker hade, enligt Reuters, i genomsnitt räknat med en rörelsevinst på 5.193 miljoner kronor i det senast avslutade kvartalet.

Räntenettot, det vill säga det som banken tjänade på skillnaden på in- och utlåningsräntor, steg till 7.934 miljoner kronor, mot 7.648 miljoner ett år tidigare. Provisionsnettot sjönk till 2.512 miljoner kronor. Det kan jämföras med 2.641 miljoner under motsvarande kvartal ett år tidigare.

Kreditförlusterna steg till 288 miljoner kronor, mot 153 miljoner.

Resultatet stärktes av att en reservering på 827 miljoner kronor till de anställdas resultatandelssystem Oktogonen för 2018 slopats.

”Justerat för detta, engångs- och valutaeffekter var rörelseresultatet i stort sett oförändrat”, skriver Handelsbanken i sin delårsrapport.

Valutaeffekterna var positiva och lyfte resultatet med 60 miljoner kronor.

Räntenettot lyftes samtidigt av att statliga avgifter sjönk med 161 miljoner kronor. Handelsbankens avgift till den så kallade resolutionsfonden föll exempelvis till 458 miljoner kronor, mot 617 miljoner ett år tidigare.

Räntenettot för den svenska verksamheten steg 3 procent till 4.356 miljoner kronor, medan rörelseresultatet i Sverige sjönk 5 procent till 3.096 miljoner kronor.

Handelsbankens utlåning till svenska hushåll ökade med 4 procent i årstakt till 848 miljarder kronor. Företagsutlåningen i Sverige steg 5 procent till 502 miljarder.

Oktogonen är något vi värnar om i banken, säger Handelsbankens vd Carina Åkerström vid en pressträff.

Dock gör den samlade bedömningen att banken inte kan göra någon avsättning vare sig för 2018 eller första kvartalet 2019 med hänsyn till bankens företagsmål, säger hon.

Hon pratar också om kostnadsökningar:

En väsentlig del i kostnadsökningen avser förebyggande åtgärder mot penningtvätt, säger Carina Åkerström och tillägger att det är viktigt att vara ödmjuk.

På frågan om banken kommer att göra en egen ”Grimstadsrapport” eller om det är överspelat, svarar Carina Åkerström:

När det gäller frågan om penningtvätt är det väldigt lite som är överspelat.

Kostnaderna för penningtvättshantering uppgick till nästan 100 miljoner kronor under första kvartalet och förväntas fortsätta öka.

Läs även: Handelsbankens nya vd bantar ledningen