Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Slut på 68 timmars arbetsvecka – ska ge fler barn i Sydkorea

Pendlare i Seoul.
Pendlare i Seoul. Other: Won-Ki Min / ZUMA Press / Splash

Sydkoreaner är ett av den rika världens mest utarbetade folk. Arbetsgivarna har kunnat pressa anställda till som mest 68 timmars arbete i veckan, men nu har en ny lag röstats igenom som sänker gränsen till 52 timmar, vilket skapar mer tid för att skaffa vad landet saknar: barn.

Lagen röstades igenom i parlamentet i onsdags. När den träder i kraft den 1 juli betyder det att den maximala veckoarbetstiden, inklusive övertid, inte får överstiga 52 timmar.

Näringslivet var motståndare till förändringen eftersom den beräknas kosta företagen motsvarande 90 miljarder kronor om året för att behålla samma produktion som tidigare.

Till slut framstod emellertid fördelarna som avgörande för landets parlament. Planen är att den minskade maximala arbetstiden ska skapa fler arbetstillfällen och ökad produktivitet. Men kanske viktigare är barnen. I Sydkorea föddes 2016 endast 1,17 per kvinna i genomsnitt, lägst i världen (mot 2,4 i snitt i världen).

Landets jämställdhets- och familjeminister har kallat arbetstiden ”omänskligt lång” och identifierat den som en anledning till att så få barn föds och till att det sydkoreanska samhället åldras snabbt.

Bakgrunden till den sydkoreanska arbetsmoralen finns i Koreakriget 1950-53. Efter kriget låg landet i spillror, som dagens Syrien. I början av 1960-talet var storleken på Sydkoreas ekonomi endast 100 dollar per capita. En armé av flitiga industriarbetare och hårt studerande unga började då lyfta militärdiktaturen ur fattigdom.

I dag är Sydkorea världens elfte största ekonomi. Långa arbetsveckor har setts som något fullständigt normalt och bara Mexiko har, enligt statistik, en längre arbetstid än Sydkorea bland länderna inom OECD, Organisation for Economic Co-operation and Development.

Den minskade arbetstiden var ett vallöfte från förra året av presidenten Moon Jae-In, som även höjt minimilönerna med 16 procent i år. 

Den nya lagen införs först i företag med fler än 300 anställda. Om tre år kommer den att gälla samtliga sydkoreanska företag med fem eller fler anställda.

Enligt lagen består den nya sydkoreanska arbetsveckan av 40 timmar plus ytterligare tolv timmar övertid. Men det innebär att sydkoreaner i snitt ändå kommer att arbeta många fler veckor än invånare i västvärlden.

I Sverige får den sammanlagda arbetstiden under varje period om sju dagar uppgå till högst 48 timmar i genomsnitt under en beräkningsperiod om högst fyra månader.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.