Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Slut på svartjobb för skattepengar

Foto: Magnus Hallgren

Nu ska det bli slut på svartjobb, fusk, löne­dumpning och usla arbetsförhållanden bland Stockholm stads upphandlade entreprenader, som städning, sophämtning, byggprojekt och äldreomsorg.

Det är stadshusets nya social­demokratiska ledning som hoppas komma åt problemen genom att kräva kollektivavtalsenliga löner och villkor av anbudsgivarna.

– Varje år görs upphandlingar för mångmiljardbelopp, då måste det gå rätt till. I dag göder vi dessvärre en svart sektor och får på många områden ganska dålig valuta för våra skattepengar, fastslår borgarrådet Roger Mogert (S).

I början av nästa år inför staden en ny upphandlingsmodell, kallad Vita jobb. Alla tjänsteföretag som vill utföra någon form av kommunal verksamhet måste då kunna visa att de erbjuder lön, ersättning och arbetstider i linje med branschens kollektivavtal. Dessutom ska huvudentreprenören tvingas ta ansvar för att eventuella underleverantörer följer regler och lagar. Några sådana krav ställs inte i dag. Dessutom saknar kommunerna ofta resurser för uppföljning.

– Nu får de berörda facken i uppdrag att för stadens räkning kontrollera att kontrakten efterlevs, säger Roger Mogert.

Han hoppas att de nya kraven snart ska börja tillämpas även av Stockholms läns landsting, för upphandling av till exempel kollektivtrafiken.

– Hela syftet är att företagen ska tvingas följa de flesta av villkoren i kollektivavtalen mellan fack och arbetsgivare, trots att vi inte kan villkora upphandlingen med krav på kollektivavtal.

De senaste åren har en rad oegentligheter upptäckts sedan kommuner och landsting köpt billigast möjliga tjänster. Ett flagrant exempel är de polska byggarbetare som förra sommaren renoverade ett kommunalt parkeringshus i Råcksta för 35 kronor i timmen, en femtedel av den kollektivavtalade lönen, bodde i arbetsbodar och sov i tältsängar.

Andra exempel är ekobrott och vanvård hos hemtjänstföretag, svartjobb, fusk med arbetade timmar och bristande hygien bland städentreprenörer, och mycket pressade och otrygga anställningsförhållanden inom buss- och tågtrafiken.

Juristen Kurt Junesjö, som tillsammans med en rad LO-fack tagit fram Vita jobb-modellen, menar att många kommuner i dag mer eller mindre ser genom fingrarna med tjänsteleverantörers fusk.

– Den offentliga upphandlingen har blivit en stark motor för svart verksamhet. Så blir det när anbudsgivarna tillåts konkurrera med dåliga löner och arbetsvillkor.

Även arbetsgivarorganisationen Almega ser i huvudsak positivt på Vita jobb. I dag bojkottar en majoritet av Almegas medlemsföretag den offentliga upphandlingen: Drygt hälften av tjänsteentreprenörerna avstår från att delta, och ytterligare en tredjedel deltar bara i liten omfattning. Orsaken är, enligt Almega, kommunernas och landstingens nästan totala fokus på priset, avsaknaden av krav på kvalitet, hygien och arbetsmiljö, samt den mycket bristfälliga uppföljningen.

– Vi är positiva till ökade kvalitetskrav och bättre uppföljning. Däremot är vi tveksamma till att ge fackliga företrädare rollen som myndighetskontrollanter, säger Almegas Ari Kouvonen.

Modellen prövades under 2013 i Malmö. Där har företag som tidigare misstänkts för fusk och dumpning inte längre brytt sig om att lägga anbud, säger kommunalrådet Andreas Schönström (S).

Från i höst kommer Malmö att tillämpa de nya kraven i alla upphandlingar, till ett sammanlagt värde av nära tre miljarder kronor.

Enligt Andreas Schönström blir inte Vita jobb-upphandlingar påtagligt dyrare för kommunen:

– De företag som fuskar lägger ofta låga anbud, men samtidigt inte extremt låga, eftersom det väcker misstankar.

Fakta.”Vita jobb”

I offentlig upphandling förhindrar EU-domstolens Laval- dom (Vaxholmsmålet) krav på att entreprenören ska ha tecknat svenska kollektivavtal. Men i Vita jobb ställs krav på att anbuds-givarna åtminstone ska erbjuda sina anställda kollektivavtalsenliga villkor vad gäller avtalets lägstalön, övriga ersättningar och arbetstider.

Huvudentreprenören blir ansvarig för att se till att även alla underentreprenörer följer reglerna. Om reglerna bryts sägs avtalet upp. Det kan också bli aktuellt med skadestånd.

Uppföljning utförs av kontrollanter från berörda fackförbund.

Vid kontroller måste företagen visa upp alla relevanta handlingar. Både gällande huvudentreprenören och eventuella under­entreprenörer.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.