Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Slutuppgörelse väntar för HQ-kraschen

Foto: Lotta Härdelin/DN

Slutkapitlet i berättelsen om HQ Bank inleds i dag tisdag i Stockholms tingsrätt - mer än fem år efter att Finansinspektionen drog in bankens tillstånd.

Kraschen för HQ Bank skakade om den svenska finanseliten. Mats Qviberg, fram tills dess en hyllad finansman, var i centrum för affären som ledde till att Finansinspektionen (FI) i augusti 2010 drog in bankens tillstånd.

På tisdagen inleddes rättegången mot fem ledande företrädare för banken, däribland Qviberg, som var ordförande i bankens ägarbolag, HQ. De är åtalade för grova ekonomiska brott, som svindleri och bokföringsbrott.

Det hela började våren 2010 när FI granskade bankens tradingportfölj, dess handel med värdepapper för egen räkning, och menade att den var kraftigt övervärderad. Som en följd tvingades banen att redovisa en förlust på en miljard kronor för andra kvartalet.

Det knäckte banken och två dagar efter att tillståndet dragits in begärdes HQ Bank i likvidation. Samtidigt drog Ekobrottsmyndigheten i gång en utredning som för ett drygt år sedan ledde till åtalen mot de fem.

Enligt FI hade banken dessutom under flera år systematiskt övervärderat värdet på tradingportföljen. Fi var inte ensam. Styrelseledamoten Catharina Lagerstam gjorde egna beräkningar och krävde en omvärdering av portföljen. Hon blev dock nedröstad på ett styrelsemöte och lämnade omedelbart styrelsen.

Catharina Lagerstam kommer att vittna i rättegången.

Rättelse 2016-02-08 15:29
I en tidigare version av artikeln förväxlades optioner med obligationer.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.