Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-28 04:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/sma-forandringar-av-bostadspriserna-i-januari/

Ekonomi

Små förändringar av bostadspriserna i januari

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Priserna på bostadsrätter steg med en procent i januari jämfört med december, enligt Svensk mäklarstatistik. Villapriserna var dock oförändrade.

Antalet affärer var dock betydligt högre i januari i år, jämfört med motsvarande månad 2019.

Januari är vanligtvis en månad som bjuder på små förändringar av bostadspriserna. Marknaden har legat i dvala under jul- och nyårshelgerna och kommer i gång först efter trettonhelgen.

Så även denna gång. Bostadsrättspriserna i riket steg med en procent i riket i snitt.

I centrala Stockholm och Stormalmö steg de med två procent, i centrala Göteborg med en procent och i övriga storstadsområden stod snittpriserna stilla.

Villapriserna steg i snitt med en procent i Storstockholm och Stormalmö, medan de var oförändrade i Storgöteborg och i riket som helhet.

Mot slutet av förra året sjönk utbudet av bostäder, vilket fick en del bedömare att fundera om inte det skulle bli ett större utbud – och därmed pressade priser – efter helgerna.

Men så har alltså inte skett. I stället har antalet affärer i januari varit tio procent högre än för januari i fjol. Efterfrågan har därmed matchat utbudsökningen.

På årsbasis har sittpriserna stigit i alla de områden som Svensk mäklarstatistik redovisar; från tre procent i centrala Göteborg till åtta procent i såväl centrala Malmö som Stormalmö.

Villapriserna har stigit med fyra procent i snitt i Storgöteborg, sex procent i Storstockholm och tio procent i Stormalmö.

Läs mer: Så ser prisbilden för nya lägenheter ut