Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-22 20:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/sma-prisforandringar-pa-julledig-bostadsmarknad/

Ekonomi

Små prisförändringar på julledig bostadsmarknad

Bostadsmarknaden var nedkyld i december.
Bild 1 av 2 Bostadsmarknaden var nedkyld i december.
Foto: Magnus Hallgren
Bild 2 av 2
Foto: Fredrik Persson/TT

Bostadsmarknaden i december var, som väntad sval, och prisförändringarna små. Det visar de senaste siffrorna från Svensk Mäklarstatistik.

Dan Lucas
Rätta artikel

Det brukar sägas bland mäklare att bostadsmarknaden tar julledigt från Lucia och öppnar igen efter skolstarten. Det gör att december är en månad där statistiken får mindre tyngd. December i fjol var också ovanligt trög.

Jämfört med ett år tidigare var priserna på både bostadsrätter och villor i landet oförändrade.

I Storstockholm och Storgöteborg sjönk dock bostadsrättspriserna med en procent jämfört med i november. Då varannan affär i landet genomförs i dessa regioner påverkade det också siffran för hela riket, som sjönk med en procent.

Som vanligt sticker dock Malmö ut. Både i centrala Malmö och i Stormalmö var priserna oförändrade jämfört med november och i Stormalmö steg priserna med en procent på årsbasis.

Villapriserna fortsätter sin kräftgång. Endast i Stormalmö steg de med en procent jämfört med november, medan de i riket och i Storgöteborg sjönk med en procent. I Storstockholm sjönk de med två procent.

– Även sett till prisutvecklingen på årsbasis sticker Stormalmö ut med plus två procent, medan Storgöteborg är på minus en och Storstockholm på minus fem procent, skriver Hans Flink, affärsutvecklingschef på Svensk Mäklarstatistik i en kommentar.

Han påpekar också att de regionala skillnaderna är stora. I tio län steg villapriserna på årsbasis, i sju sjönk de och i fyra var de oförändrade.

På bostadsrättsmarknaden sjönk priserna på årsbasis i tolv län, de var oförändrade i tre och steg i sex län.

Den gångna helgens visningar var startskottet för årets bostadsmarknad med ett närmast rekordstort utbud. Vad det kommer att betyda för den framtida prisutvecklingen är dock för tidigt att slå fast. 

Först i februari kommer en första vink om utbudet kommer att pressa priserna ytterligare, eller om det finns en efterfrågan som kan möta utbudet.

Läs även: Så kan man tänka kring bostadsmarknaden

Läs även: Här är bankernas verkliga ränta