Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-02-23 00:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/smabatshamn-byggdes-pa-palar-som-inte-tal-havsvatten-ruttnade/

Ekonomi

Småbåtshamn byggdes på pålar som inte tål havsvatten – ruttnade

Nästan tio miljoner kronor kostade det att bygga om småbåtshamnen på Saltholmen i Göteborg. Men de nya förtöjningspålarna ruttnade. Det visade sig att de inte tål saltvatten.

En långdragen tvist har mellan entreprenören och det kommunala bolaget Grefab har avgjorts – till Grefabs nackdel, skriver GT.

Efter tre och ett halvt år, flera provtagningar på murkna förtöjningspålar och en rättslig tvist står det klart att det kommunala bolaget Grefab får bära ansvaret för floppen i småbåtshamnen på Saltholmen.

Upprustningen av hamnen kostade ursprungligen nästan 10 miljoner kronor men ett avgörande i så kallad skiljenämnd tvingas slår fast att den anlitade entreprenören inte har agerat vårdslöst. Grefab tvingas nu betala ytterligare 5,6 miljon kronor i rättegångskostnader.

Vad notan för renoveringen kommer att landa på vet i dagsläget ingen.

– Vi vet inte vad det blir för kostnader långsiktigt. Det började komma skeppsmask 2014 i lite för många stolpar i Saltholmen. Vi får köra på så länge det går och byta stolpar efterhand. Det kan på lång sikt bli en kraftig fördyring och det var det vi ville förhindra och få ersättning för genom att inleda den här processen, säger Grefabs vd Ann-Christine Alkner-Dahl till GT.

Bland båtägare på Saltholmen finns en oro för att avgifterna för båtplatserna ska stiga.

– Det är tråkigt att Grefab drabbas av dubbla kostnader, först genom det ursprungliga misstaget och sedan processen efteråt. Jag hoppas att inte båtägarna skall behöva stå för detta, säger Magnus Legnehed, ordförande för Saltholmens båtägareförening, till GT.

Läs fler texter om Västsverige här