Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Småföretag har svårt att hitta ny personal

Många småföretag har svårt att hitta ny personal med rätt kompetens, enligt Småföretagsbarometern. Arkivbild.
Många småföretag har svårt att hitta ny personal med rätt kompetens, enligt Småföretagsbarometern. Arkivbild. Foto: Joachim Nywall/TT

Vart fjärde småföretag har svårt att expandera när efterfrågan lyfter. Det handlar för många om svårigheter att hitta ny och lämplig personal, enligt Småföretagsbarometern från Företagarna, Swedbank och Sparbankerna.

Av barometern framgår bland annat att omkring fyra av tio företag har tackat nej till order under det senaste året. Problemen är mest utbredda inom byggindustrin där 70 procent har tvingats tacka nej till order.

”Omkring fyra av fem nya jobb skapas i dessa företag. Det finns en uppenbar risk att det starka efterfrågetryck som småföretagen nu upplever inte kommer att leda till någon kraftig tillväxt av nya jobb”, skriver Företagarnas vd Günther Mårder i en kommentar.

Johan Kreicbergs, företagarekonom på Swedbank och Sparbankerna, efterlyser bland annat intensivkurser inom bristyrken och satsningar på validering av utländska utbildningar.

Småföretagsbarometern omfattar 4.000 företag inom det privata näringslivet med 1–49 anställda.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.