Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-11-25 17:58

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/smaforetag-hardast-drabbade-av-konkurserna/

Ekonomi

Småföretag hårdast drabbade av konkurserna

En skobutik i Göteborg som gått i konkurs.
En skobutik i Göteborg som gått i konkurs. Foto: Lars Näslund

Betydligt fler småföretagare än större företag har gått i konkurs i pandemin. Många har sett sina livsverk slås i spillror. Transportbranschen och taxiförare är i nuläget bland de värst drabbade.

– Går det inte bra för företagen går det inte bra för Sverige, säger chefsekonomen Daniel Wiberg.

I mars ökade antalet konkurser dramatiskt bland småföretagare. Då i början av pandemin kunde man se att bland de värst drabbade branscherna var restauranger, som då såg en ökning av konkurser på drygt 90 procent, enligt kreditupplysningsföretaget Bisnode.

Inom besöksnäringen uteblev gäster även från hotell, mellan vecka 12 till 14 steg konkurserna från 29 till 117 företag. I Sverige steg konkurserna sammantaget med 42 procent.

Men från juni planade den svenska kurvan ut, med 585 aktiebolag i konkurs, vilket är ett företag färre än i juni i fjol. I oktober månad är siffrorna fortsatt jämna, och konkurserna ser ut att minska för de flesta företagen.

Sammantaget står småföretagen, eller företagen med som mest tio anställda, för det största antalet konkurser. De utgör 80 procent av alla företag som har gått i konkurs, och de senaste siffrorna ligger på 4.405 konkurser. Totalt 5.529 stycken, enligt Bisnode.

– Det är förmodligen så att småföretagen till och med står för så mycket som 93 procent av konkurserna, säger Henrik Hargéus, Product Manager för risk och kredit på Bisnode.

Modeföretaget MQ en av kedjorna som gått i konkurs.
Modeföretaget MQ en av kedjorna som gått i konkurs. Foto: Josefine Stenersen

Bland de stora eller medelstora bolagen har 425 stycken gått i konkurs i år, däribland ses företag och modekedjor såsom MQ och Dea Axelsson. Men de större bolagen har i regel inte varit lika hårt drabbade, menar Henrik Hargéus.

– Större bolag har ofta större möjligheter till att dra ner sina kostnader och har även kunnat nyttja olika stödpaket i större mån än soloföretagare.

Kreditupplysningsföretaget UC:s statistik för oktober månad visar att konkurserna minskar med 36 procent, jämfört med oktober i fjol.  Under perioden januari-oktober 2020 minskar konkurserna i Sverige med två procent jämfört med samma period 2019.

Även om konkurserna nu har planat ut ser utvecklingen olika ut inom branscherna, menar Henrik Hargéus.

– Särskilt inom branscher där folk möts. Då pratar vi exempelvis om idrott och kulturevenemang. Där avgör de riktade stödpaketen om branscherna överlever.

Henrik Hargéus, Product Manager för risk och kredit på kreditupplysningsföretaget Bisnode.
Henrik Hargéus, Product Manager för risk och kredit på kreditupplysningsföretaget Bisnode.

– Transportbranschen som taxi, flyg och bussbolag får det fortsatt tufft i och med att man fortsätter jobba hemifrån. De är extremt utsatta, men främst när det gäller persontransport. För att det är samtidigt många som nätshoppar nu, och någon behöver transportera paketen.

I år är det över 8000 anställda som berörs av konkurserna, i fjol låg siffran på knappt 3000. Samtidigt är det allt fler som väljer att starta eget.

– De som blivit av med jobb försöker förmodligen hitta på annat, säger Henrik Hargéus.

Företagarnas chefsekonom Daniel Wiberg tror att konkurserna kan ta fart på nytt.

– En ökad osäkerhet kan uppstå till följd av förhöjda restriktioner i omvärlden samt av andra stora händelser som Brexit. Det senaste som skett i Sverige, med förnyade rekommendationer om att arbeta hemifrån och avstå besök i handel och köpcentrum får en stor och omedelbar påverkan på många mindre företags lönsamhet.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Daniel Wiberg menar att det är otvivelaktigt mindre företag som också drabbas hårdast i fortsättningen.

– Ofta har de små marginaler och minskad efterfrågan slår direkt mot företagarens och eventuella anställdas försörjning. Möjligheten att permittera anställda har gett ett visst ekonomiskt andrum. Trots det kommer många företagare nu behöva överväga att säga upp personal eller på andra sätt dra ner på verksamheten, säger Daniel Wiberg.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt