Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Småhusförsäljningen minskar kraftigt

Försäljningen av nyproducerade småhus har sjunkit drastiskt de senaste åren och många kallar det den värsta krisen någonsin. Bolånetaket tros vara en av orsakerna. ”Det infördes för snabbt”, säger branschorganisationen TMF:s vd Leif H Gustafsson till SVT.

10.000 nyproducerade hus såldes i Sverige för fyra år sedan.

I dag är den siffran 4.000 och bara på det senaste året har försäljningen halverats.

– Så här har det aldrig varit. Var tionde år har vi haft en svacka men inte som nu, inte så länge. Nu är det värre, helt klart, säger Gudmund Ekholm som har arbetat på Älvsbyhus i Norbotten i över 40 år, till SVT.

Många företag har varslat eller till och med gått i konkurs på grund av nedgången och även Älvsbyhus, som har klarat sig ganska bra genom krisen, har tvingats varsla runt 50 personer de senaste fyra åren.

Småhusföretagarnas branschorganisation, TMF, bekräftar att man befinner sig i en kris.

Anledningen, tror TMF:s vd Leif H Gustafsson, är oron i Europa, högre räntor och bolånetaket.

– Vi tycker nog att bolånetaket är berättigat men det kräver en viss inkörningsperiod, det går inte att föra in sådana regler över en natt. Då blir det tvärstopp i vår bransch, säger Leif H Gustafsson.

Han säger att det drabbar unga par som har en god inkomst, men som inte har kunnat spara ihop tillräckligt med pengar för att betala insatsen på 15 procent, som bankerna kräver.

– Idén med bolånetaket kan vi förstå i sig men den infördes för snabbt och vi tycker att man kanske skulle ha hårdare amorteringskrav istället.

Finansinspektionen konstaterade nyligen i en rapport att bolånetaket har fungerat bra. Det leder till minskade belåningsgrader och antalet hushåll med nya lån på över 85 procent har halverats sedan 2009.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.