Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Smart pillerbox ska hjälpa svenskar ta sina mediciner

Foto: Bertil Ericson/TT

En smart pillerbox ska hjälpa svenskarna och resten av världen att ta sina mediciner på ett bättre sätt. På torsdagen kan den vinna Nordiska ministerrådets pris på en miljon.

Den heter Pilloxa och är en av fem finalister i Nordic Independent Living Challenge, ett initiativ från Nordiska ministerrådet där de fem nordiska huvudstäderna gått ihop för att hitta de mest innovativa lösningarna på framtidens samhällsutmaning med en åldrande befolkning.

Det svenska finalbidraget är en smart dosett, som ska hjälpa oss att ta våra mediciner på rätt sätt. För det gör hälften av oss inte alls, enligt läkaren Helena Rönnqvist, en av initiativtagarna till uppfinningen.

– 2,5 miljoner människor i Sverige tar läkemedel varje dag, men det är bara 50 procent som tar dem som de är förskrivna. Det skapar en sämre hälsa för patienterna, ökad vårdkonsumtion och i värsta fall dödsfall, säger Rönnqvist, en av grundarna av företaget Pilloxa AB.

Bland hennes kolleger finns en doktor i fysik, en civilingenjör, en ekonom och en industridesigner. Tillsammans har de under åtta månader ingått i ett innovationsprogram i medicinteknik. De har varit placerade på Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm för att observera behov hos både patienter och vårdpersonal för att hitta idéer till förbättringsprojekt. Man bestämde sig för att försöka utveckla framtidens hjälpmedel för alla som tar mediciner.

Dosetten är uppkopplad mot en mobilapp, vilket skapar ett utvidgat användningsområde.

Rönnqvist säger att problemet för många i dag är att de glömmer att ta sin medicin eller inte vet hur de ska ta den. Kanske tar man dubbel dos eftersom man fått en medicin utskriven på akuten och en annan hos vårdcentralen. Den smarta dosetten ska påminna, informera och även kunna hjälpa till med inköp.

– Via appen skulle man även kunna följa hur en patient tar sin medicin, säger Rönnqvist, som inte tror att äldre människor kommer att ha problem med att använda en app.

– Redan nu har vi gjort tester med användare som varit äldre än 90 år och för dem har det fungerat utmärkt. Det är vår uppgift att designa appen så att den är enkel att använda. Smartphoneanvändandet ökar också dramatiskt hos de över 65 och kommer att vara en självklar del av vardagen för framtidens äldre, säger Rönnqvist.

Av 415 anmälda projekt är Pilloxa ett av fem återstående i finalen. Vinnaren tillkännages vid en ceremoni i Oslo på torsdagen. Bland svenskarnas konkurrenter finns bland annat en dansk strumpa som gör att diabetiker får färre sår på fötterna och en norsk lösning som gör det lättare och säkrare för äldre att duscha.

– Vi har förstås sneglat på våra motståndare och det är bra lösningar. Samtidigt är vi förhoppningsfulla, säger Rönnqvist och berättar att Pilloxa redan är redo för lansering under nästa år. Förstapriset på en miljon skulle underlätta för att komma framåt i utvecklingen.

– Framför allt skulle det vara ett bevis på att vi är på rätt väg, säger Rönnqvist.

Miljon till bästa innovation

Nordic Independent Living Challenge är en tävling anordnad av Nordiska ministerrådet som ska hjälpa till att hitta innovativa lösningar för en åldrande befolkning. Segraren, som vinner en miljon kronor, presenteras i Oslo på torsdagen. 415 bidrag deltog från början. De fem finalisterna är:

• Pilloxa, Sverige

En smart dosett, som hjälper dig att ta din medicin på rätt sätt.

• AbleOn Showersystem, Norge

Hjälper äldre och handikappade att duscha på ett mer bekvämt sätt.

• AssiStep, Norge

Gör det lättare för äldre att ta sig upp för trappor.

• Nifty Neighbour, Finland

Ett kartbaserat hjälpmedel på sociala medier, som hjälper äldre att bli mer aktiva.

• Siren Smart Socks, Danmark

Temperaturkänsliga strumpor som hjälper diabetiker att undvika sår på fötterna.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.