Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-11-28 22:40

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/smaspararfavorit-rasar-pa-borsen/

EKONOMI

Zoom rasade på Wall Street

New York-börsens ledande index gick åt olika håll på tisdagen. Uppåt drog bland andra energibolagen sedan priset på råolja stigit kraftigt. Sänken var några av teknikjättarna, bland dem Microsoft och Googles moderbolag Alphabet, som backade 0,6 respektive 0,4 procent.

TT Text

För videokonferensbolaget Zoom noterades ett kraftigt kursras. Aktien föll nästan 15 procent efter den delårsrapport som bolagets presenterade efter börsens stängning på måndagen. Zoom slog visserligen analytikernas genomsnittliga prognoser men varnade samtidigt för tuffare förutsättningar framöver i takt med att intresset för videosamtal minskar.

Det breda S&P 500-indexet med ökade 0,2 procent och Dow Jones industriindex steg 0,6 procent, medan tekniktunga Nasdaqs kompositindex tappade 0,5 procent.

Stockholmsbörsen backade rejält på tisdagen. Det breda OMXS-indexet tappade 2,1 procent – trots att Indextunga klädjätten H&M steg kraftigt.

Orosmomenten bland investerarna var flera.

Beskedet att Jerome Powell får förnyat förtroende som chef för USA:s centralbank gör att investerare nu bedömer det som sannolikt att en amerikansk räntehöjning sker redan nästa år. Även ett scenario där Europeiska centralbanken går samma väg – och höjer styrräntan med tio punkter till december 2022 – bedöms som helt sannolikt från att tidigare ha varit ”50 procents chans”.

Det är dock inte bara stigande räntor som oroar utan även den ökade coronasmittspridningen i Europa.

Sämst bland de mest omsatta aktierna på OMXS30-listan gick nätkasinobolaget Evolution, som rasade 7,3 procent. Sänken var också investmentbolaget Kinnevik och medicinteknikbolaget Getinge, som föll 5,2 respektive 4,9 procent.

H&M rusade dock 5,8 procent efter uppgifter om att familjen Persson ökat sitt innehav genom ett köp på 472 miljoner kronor.

Bland de mindre bolagen märktes ett kraftigt kursfall för småspararfavoriten Aegirbio, verksam inom läkemedelsbranschen. Efter morgonens delårsrapport rasade aktien 28,3 procent, och de senaste tre månaderna har den fallit handlöst, nästan 90 procent.

I motsatt riktning gick båttillverkaren Nimbus som steg 6,5 procent efter sin rapport.

Bland de ledande europeiska börserna var det bara FTSE-index i London som stängde på plus, 0,2 procent. DAX-index i Frankfurt backade 1,1 procent och CAC-index i Paris gick ned 0,9 procent.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt