Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Sms-lånebolag varnas av Konsumentverket

Foto: Jessica Gow / Scanpix

Några av de största svenska sms-lånebolagen får skarp kritik av Konsumentverket. Bolagen struntar i att granska sina kunder innan de lånar ut pengar, konstaterar myndigheten.

Allt fler hamnar i skuldfällan på grund av sms-lån. I dagsläget finns krav på 70 miljarder kronor i obetalda sms-lån hos Kronofogden. Nu får några av de största svenska sms-lånebolagen skarp kritik av Konsumentverket för att de gör otillräckliga kreditprövningar av kunderna, skriver Dagens Industri.

– Det är allvarliga brister. En kreditprövning görs för att kunna bedöma kundens återbetalningsförmåga och det kan man inte göra om man inte har tagit in relevanta uppgifter, säger juristen Ulrika Edlund, som har lett granskningen på Konsumentverket, till tidningen.

Bolagen varnas av Konsumentverket, och inget bolag har valt att överklaga beslutet.

Under första halvåret i år fick Kronofogden in 24.377 anmälningar om obetalda sms-lån, en ökning med 70 procent jämfört med samma period i fjol. Ungdomar står för drygt en femtedel av de obetalda sms-lånen, och det är främst skyhöga räntor som gör att många hamnar hos Kronofogden. De effektiva räntorna rör sig mellan 219 och 1.54 procent årligen, skriver Dagens Industri.

Fotnot: Dagens Industri och DN.se uppgav tidigare att Ferratum Sweden varnats av Konsumentverket. Bolaget varnades den 8 mars i år, men har genomfört ändringar i kreditprövningen, vilket har gjort att Konsumentverket lagt ner ärendet.

De varnade bolagen:

• Meddelandelån Sverige
• Risicum Capital
• Nano Invest & Finans
• Mobillån Sverige
• IPP Sweden
• Adacta Investment Group

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.