Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Sms-lånet blev en mardröm

Sara tog sms-lån för att köpa födelsedagspresenter och julklappar till sin son. Men de snabba pengarna blev till en mardröm.

Ensamstående mamman Sara levde på socialbidrag och brottades med alkoholproblem. Hon hade knappt 500 kronor över att leva på i månaden och hade inte haft ett arbete på många år. Ändå kunde hon låna tiotusentals kronor från en rad olika kreditbolag.

På några månader hade hon dragit på sig en skuld om 140 000 kronor.

– När jag kom hem till henne låg det säkert femtio oöppnade kuvert med fakturor och betalningspåminnelser, säger Saras pappa, som vill vara anonym.

Sara låg i en tvist om ungänget med sin son och hon fick bara träffa honom vid enstaka tillfällen.

När de träffades ville hon visa hur mycket hon brydde sig.

– Hon var rädd för att förlora vårdnaden och tappa kontakten med sin son, så hon tog lån för att köpa presenter och julklappar, säger pappan.

Flera av lånen hade hunnit gå till Kronofogden när pappan grep in.

– Jag ringde runt till kreditbolagen för att få stopp på eländet och lyckades faktiskt pruta ner beloppen med nästan 30 000 kronor.

Pappan tog själv ett lån hos banken och betalade hela skulden. Men några månader senare började mardrömmen om.

– Nu har hon tagit nya lån och skuldsatt sig igen. Jag skickade brev till lånebolagen om att de inte ska låna ut några pengar till henne, men det verkar inte ha fungerat, säger pappan.

Han tycker att det är bra att Finansinspektionen nu ska få befogenheter att agera mot bolagen.

– Det är för djävligt att bolagen utnyttjar svaga människor på det här sättet. Det är inte vanligt folk som tar sms-lån. Det är de som redan ligger risigt till och som kämpar för att överleva den närmsta månaden, säger han.

Den här gången kan han inte betala dotterns skulder.

– Varje människa avgör själv vilka beslut man fattar, men de här snabba lånen är att locka folk i fördärvet, säger Saras pappa.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.