Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Sms:et som får Iphone att krascha

00:23. När DN prövade sms:et kunde en mottagare efteråt inte öppna sina meddelanden alls förrän ett normalt sms skickades. 

Ett sms som får Iphone att braka ihop cirkulerar. Än så länge går buggen bara att undvika på primitiva sätt.

Det räcker att skicka ett sms för att få mottagarens Iphone att braka ihop. En specifik serie arabiska, marathiska och kinesiska tecken skickas och skärmen blir svart sånär som på det där äpplet som för många är inte så lite irriterande att stirra på – telefonen startar om.

En lösning på problemet är att alltid ha meddelandehistoriken öppen, men det är i praktiken omöjligt. Ett annat är att tills vidare slå av sms-notiserna i väntan på att operativsystemets utvecklare täpper igen luckan. Om den aktuella texten bifogas en bild i Instagram kraschar också den appen.

Av allt att döma beror problemet på meddelande-funktionens svajiga förmåga att hantera icke-latinska bokstäver. Guardian prövade 50 olika varianter på meddelandet innan mottagarens telefon slogs ut – uteslutningstecknet, ellipsen, verkar vara tvungen att hamna på ett visst ställe för att få den (o)önskade effekten

Läs också: Iphoneanvändare får betala extra till kompositörer

 

Buggen verkar få telefonerna att reagera olika förutom själva kraschen. På Reddit, där problemet uppmärksammades på onsdagen, vittnar användare om flera märkligheter. När DN prövade sms:et kunde en mottagare efteråt inte öppna sina meddelanden alls förrän ett normalt sms skickades. 

Fakta. Det behöver du veta om Iphonebuggen

En märklig textsnutt i sms kan krascha vanliga Iphone. Apple har ännu ingen lösning klar. DN:s techredaktör Linus Larsson svarar på fem frågor om buggen.
 1. Vad gör buggen?
  Om en speciell, kort textsträng skickas till din telefon i ett textmeddelande så kan meddelandefunktionen krascha och telefonen att starta om.
  Vanligtvis är det irriterande snarare än skadligt, men våra tester har visat att meddelandefunktionen helt slutar fungera i vissa fall. Det kan kräva att hela telefonen återställs från en säkerhetskopia eller till fabriksinställningar.
 2. Hur uppstår den skadliga textsnutten?
  Genom att någon skriver den eller kopierar den från nätet. Texten innehåller en blandning av arabiska och latinska bokstäver och tecken – ingenting man råkar skriva av misstag. Om du får detta meddelande så har någon alltså medvetet skickat det till dig.
 3. Är det här ett virus?
  Inte alls. Inte heller är det en trojan, mask eller någon form av skadligt program över huvud taget. Om så hade varit fallet hade kraschade telefoner kunnat manipuleras att skicka texten vidare till andra och på så sätt sprida sig själv. Det hade varit betydligt värre.
 4. Hur allvarligt är det här?
  Ingen information stjäls, bara i sällsynta fall uppstår permanenta problem. Skadan kan inte sprida sig vidare på egen hand som ett virus. Buggen är alltså mindre allvarlig än många säkerhetshot som får mindre uppmärksamhet.
 5. Vad kan jag göra för att skydda mig?
  Problemet ska försvinna om du stänger av notiser (Klicka Inställningar>Notiser>Meddelanden och välj bort ”Tillåt notiser”), även om det är irriterande.
  Apple har utlovat att skicka ut en lagning, så det bästa tipset är att hålla utkik efter en uppdatering av telefonen och installera den så snart som möjligt.
Förtydligande 2015-05-28 09:17
DN rekommenderar er INTE att pröva buggen själva. Vi har bekräftade fall där meddelandefunktionen i telefonen slås ut helt och bara kan nås via programmet Meddelanden på en dator. Funktionen återkommer inte heller när bugg-sms:et raderats.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.