Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Smycken till salu för rekordbelopp

Foto: Malin Timan/TT

Intresset för dyra smycken håller i sig.
En ny auktion i veckan väntas dra in det hittills största beloppet i Sverige.

Abba-sångerskan Anni-Frid Lyngstads collier och armring med pärlor, guld och briljanter i halvmiljonklassen är ett av dragplåstren på hovjuvelerare WA Bolins smyckeauktion i Stockholm.

Att de har tillhört en kändis ökar marknadsvärdet betydligt. I auktionsvärlden talar man om föremålens proveniens (härkomst); ju mer spännande historia ett föremål har, desto dyrare blir det.

Ett annat auktionsnummer med proveniens är en brosch med damfickur, tillverkad av amerikanska juvelerarfirman Tiffany för Estelle Bernadotte, gift med Folke Bernadotte.

Auktionens dyraste nummer är ett par örhängen i vitguld med två stora briljanter som ropas ut för 1,6 miljoner kronor.
Det sammanlagda utropet för de 676 föremålen är 25,8 miljoner kronor. Det gör det till den största smyckeauktionen sedan starten 1966.

– Det är ett väldigt bra utrop, det är rekord för en smyckeauktion här hos oss. Vi tycker att det är väldigt roligt att kunna ha så många vackra smycken, säger Christian Bolin, vd för WA Bolin.

De höga utropspriserna är avskräckande de flesta, men det finns en köpstark grupp, ofta utanför Sverige, som köper dessa smycken. Ofta hamnar det slutliga priset ganska nära utropspriset.

– Eftersom utropspriserna är väldigt materialrelaterade när det gäller smycken, till skillnad från konst och möbler, så brukar det slutliga, klubbade priset inte ligga så långt ifrån utropet.

För oss med lite mindre plånböcker finns det gott om smycken med utropspriser på omkring 5.000 kronor.

Smyckena är ofta gjorda i guld eller platina, men det är diamanterna som gör dem riktigt dyra. Priset på en diamant beror på vikten (som mäts i karat), renheten, färgen och hur de är slipade. På engelska talas det om diamantens 4C - carat (vikt), clarity (renhet), color (färg) och cut (slipning).

Provisionen på höstens auktion är hela 22 procent.

– Köper man smycken som börjar komma upp på prisnivåer på en miljon eller mer så kommer onekligen investeringssidan in. Den provision man betalar när man köper eller säljer smycken ska man tänka som att det är det man konsumerar och det är nyttan och nöjet av att kunna använda dem. Det klubbade priset blir då investeringen och där ska det förhoppningsvis också vara en värdetillväxt över tid, säger Christian Bolin.

– Tänker man så är smycken en väldigt bra investering.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.