Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Snabb minskning av fattigdom i Kina

I Kina har 680 miljoner människor lyfts ur fattigdom sedan 80-talet. Den viktigaste anledningen är att ekonomin har växt så snabbt.
Nu har tillväxten bromsat in, men förhoppningen är att inflyttning till städerna ska driva ekonomin framöver.

Mina föräldrar var fattiga bönder, de hade inte råd att ge mig tillräckligt med mat. Det är annorlunda i dag, säger Li Yong.

Han jobbar som reparatör på Volvos nya bilfabrik i Chengdu, en stad i västra Kina som är en av landets mest snabbväxande. Li Yong är en av alla kineser som fått jobb i och med den ekonomiska boomen.

Han är föräldralös och växte upp i en SOS barnby. Som föräldralös kan det vara svårt att hitta jobb. Li Yong hade turen att få höra om jobbet från föreståndaren för SOS-byn, Linhua Xia, som hade haft kontakt med Volvos personalchef på plats, Heléne Wikström.

- Jag besökte byn för att en vän har ett fadderbarn där, och frågade föreståndaren Linhua Xia om vi kunde hjälpa till. Då sade han att det bästa vi kunde göra för barnen från byn är att ge dem en chans genom att ta emot deras cv:n. Hittills har vi anställt två killar därifrån, säger hon.

Under det tidiga åttiotalet var mer än åtta av tio kineser fattiga. Sedan dess har landet genomgått en total omvandling. I dag finns jättestäder som Chengdu, där fabriker växer upp som svampar ur marken och nya jobb med bättre löner ger fattiga chans att höja sin levnadsstandard.

I västra Kina är tillväxten fortfarande hög. Därifrån ökade exporten med 37 procent från januari till april, till följd av att många nya industrier etablerat sig. Under de första fyra månaderna i år steg investeringarna i västra Kina av utländska företag med 26 procent jämfört med året innan, enligt officiella siffror.

Ekonomin i Kina generellt växer långsammare än tidigare, med 7,8 procent i fjol, vilket var den lägsta nivån på 13 år. Förhoppningen är att ökad inflyttning till städerna ska driva den ekonomiska utvecklingen framöver. Bönder i Sichuanprovinsen, där Chengdu ligger, har till exempel möjlighet att sälja sin jordbruksmark och flytta till nybyggda bostäder.
Stor klyftor

Men den snabba utvecklingen har skapat stora klyftor. Fortfarande lever omkring tio procent av kineserna under fattigdomsgränsen 1,25 USA-dollar per dag. I SOS-byn i Chengdu kommer de flesta barnen från landsbygden, där det är fattigare än i städerna, berättar Linhua Xia.

- När jag var ung var livet enkelt och alla var fattiga, och vi visste inget om världen utanför. Levnadsvillkoren har förbättrats, men de fattiga verkar mycket mer olyckliga i dag, säger han.
Fast Li Yong är nöjd med sitt liv. Han får en lön på cirka 3 200 kronor i månaden för sitt jobb på Volvofabriken, och hyr ett hus med en kompis.
- Min stora dröm är att tjäna pengar och försörja min familj. På grund av min bakgrund vill jag ha en väldigt bra familj, säger han.

Fakta: En miljard färre fattiga i världen

Mellan 1990 och 2010 föll antalet fattiga i världen med cirka en miljard människor. Andelen fattiga i utvecklingsländerna sjönk från 43 till 21 procent.

Kina stod för cirka tre fjärdedelar av fattigdomsminskningen. Där lyftes 680 miljoner människor ur fattigdom.
I Kina var 84 procent fattiga 1981. År 2010 hade andelen sjunkit till 12 procent.
Kina har i dag 2,7 miljoner dollarmiljonärer och 251 miljardärer.
Disponibel medelinkomst i Kinas städer är i dag 21 810 yuan per år, motsvarande drygt 23 000 kronor per år.

Källa: Världsbanken, Economist, UNDP. (TT)

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.