Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Snabblåneföretag ska kunna stoppas direkt

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Konsumentverket ska omedelbart kunna förbjuda sms-låneföretag att lämna lån om de inte gjort riktiga kreditbedömningar. Det blir följden av ett regeringsbeslut som fattas på torsdagen.

Sms-låneföretag, eller snabblåneföretag, lånar ut pengar snabbt till kunderna och oftast kan kunden få lån via sms-kommunikation. Företagen har kritiserats för att ta ut höga räntor men också ge lån till personer som har svårt att klara av att betala tillbaka lånen.

I dag har Konsumentverket rätt att stoppa de här bolagen om de inte skött kreditbedömningen ordentligt. Men ett beslut att dra in tillståndet kan överklagas till domstol och börjar gälla först när de vunnit laga kraft.

– Det är viktigt att omedelbart kunna stoppa de här företagen. De som gör en bristande kreditbedömning och inte kontrollerar betalningsförmågan ökar på bördan för folk som har det svårt att klara sin överskuldsättning, säger finansmarknadsminister Per Bolund.

Om snabblåneföretaget tycker att beslutet är felaktigt kan de överklaga i domstol men de kan inte verka under processtiden.

Regeringsbeslutet innebär att lagen ändras och den nya regeln ska börja gälla från den 1 april nästa år.

– Även om det finns tecken på att det minskar bland ungdomar så ökar antalet personer som hamnar hos Kronofogden på grund av de här lånen, säger Per Bolund.

Han pekar på att det här är en del som regeringen gör för att minska överskuldsättningen i samhället. Andra åtgärder är mer pengar till rådgivning så det ska bli lättare för drabbade att få skuldsanering och mer resurser till Kronofogden.

Per Bolund utesluter inte att det kan komma andra åtgärder mot överskuldsättning om det behövs.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.