Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Snabbt slut på mobilt surf när operatörerna snålar

Other: Grafik: Stefan Rothmaier, Foto: Alamy

I dag säljs mobila bredband med en begränsning av surfandet. Men potterna är snålt tilltagna och det är svårt att veta vad de egentligen räcker till. Den som har ett surftak på fyra gigabyte kan till exempel titta på SVT Play i tre timmar, sedan är hela månadsransonen slut.

Tidigare marknadsförde operatörerna sina mobila bredband med vilka surfhastigheter man kunde erbjuda. Det talades till och med om ”fri surf”. Men nu har operatörerna i stället övergått till att sälja in sina mobila bredband med begränsningar. Man erbjuder olika paket där samtliga har ett tak för hur mycket datatrafik man får göra av med. Ju mer datatrafik man har rätt till att använda, desto högre månadskostnad. Något abonnemang utan tak går inte att teckna.

Datatrafiken anges i gigabyte per månad, vilket troligen inte säger den genomsnittlige användaren särskilt mycket. Och operatörerna är inte särskilt tydliga med vad datamängden räcker till i realiteten.

Sammanställningen i grafiken ovan är översiktlig och ger en fingervisning om hur mycket datamängd de olika tjänster man använder sig av i sitt mobila bredband egentligen kräver. Rörlig bild är det som kräver mest datavolym. Bredbandskollen har gjort ett räkneexempel utifrån ett genomsnittligt tv-tittande på tre timmar per dag. Då räcker ett abonnemang med surftak på fyra gigabyte till en dags tv i månaden.

– Operatörerna försöker uppfostra sina kunder att använda så lite datatrafik som möjligt i stället för att bygga ut näten efter användarnas behov, säger Rickard Dahlstrand, projektledare för Bredbandskollen.

Han menar att hastigheterna numera försvunnit ur operatörernas marknadsföring.

– I stället säljer de begränsningen som en produkt. De lovar ingenting längre och garanterar ingenting, då är det ingen bredbandstjänst längre, säger Rickard Dahlstrand.

På Bredbandskollens support får man in mängder av klagomål som visar på användarnas frustation över de mobila bredbandens begränsningar.

När man som användare nått surftaket man betalar för går det inte längre att surfa eller så sänks uppkopplingshastigheten drastiskt.

Den som nått surftaket kan visserligen oftast köpa till mer surfpott, men det kan bli dyrare än själva månadskostnaden.

Hos Telia menar man att det är logiskt att det finns en koppling mellan hur mycket datatrafik man gör av med och hur mycket man betalar för abonnemanget.

– Vår rekommendation är att man har ett fast bredband i hemmet och att det mobila bredbandet är ett komplement när man är på resande fot, säger Nicholas Rundbom, pressansvarig för Telias mobila verksamhet.

Han medger att det inte är särskilt lätt att förstå hur mycket surfande som de olika nivåerna räcker till och att man ganska snabbt kan göra av med surfpotten om man till exempel tittar på rörliga bilder. Han säger att det kan bli ganska kostsamt att ha ett mobilt bredband som ska täcka in alla behov.

– Där ligger det ett ansvar på oss att upplysa kunderna och få dem att fundera över vilka behov de har. Men för de allra flesta användare räcker de nivåer som vi erbjuder, säger Nicholas Rundbom.

De övriga operatörerna säger ungefär samma sak: kunderna får det de betalar för, vilket är mer rättvist.

– Begränsningar behövs så att de som surfar extremt mycket inte tar upp kapacitet från övriga användare, säger Malin Livhage, presschef på Tele2.

Fakta.Mobilt bredband

Att tänka på när du ska teckna mobilt bredband:

Finns det tillräcklig täckning där du vill använda bredbandet? Jämför operatörernas täckningskartor.

Kolla också vad abonnemanget erbjuder för hastighet.

Fundera över vad du ska använda bredbandet till och hur stor surfpott du behöver.

Vad händer om du överskrider surfpotten och vad kostar det att köpa till mer datatrafik?

Håll koll på bindningstiden och vad det kostar att lösa upp avtalet i förtid.

Vad kostar det att använda abonnemanget utomlands?

Källa: Telekområdgivarna

Så mycket kostar det

Tre ”Fri Surf”: 100 GB, 399 kronor.
Tre 30, 50 GB: 299 kronor.
Tre 3, 20 GB: 199 kronor.
Tre 3, 3 GB: 99 kronor.
Telia 10, 10 GB: 399 kronor.
Telia 8, 8 GB: 349 kronor.
Telia 6, 6 GB: 299 kronor.
Telia 4, 4 GB: 199 kronor.
Telia 2, 2 GB: 99 kronor.
Tele2 Large, 60 GB: 399 kronor.
Tele2 Medium, 40 GB: 299 kronor.
Tele2 Small, 15 GB: 199 kronor.
Telenor Large, 12 GB: 399 kronor.
Telenor Medium, 8 GB: 299 kronor.
Telenor Small, 4 GB: 199 kronor.

Så mäter du uppkopplingen

Bredbandskollen.se är ett verktyg som hjälper dig att mäta bredbandsuppkopplingen.
Bakom Bredbandskollen står .SE (Stiftelsen för Internetinfrastruktur), en oberoende allmännyttig organisation som verkar för utvecklingen av Internet i Sverige.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.