Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-09-20 10:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/snackade-med-en-robot-fick-nytt-jobb/

Ekonomi

Snackade med en robot – fick nytt jobb

Rekryteringsroboten Tengai. Foto: Goro Bertz/TNG

Anders Örnhed blev först i världen att få ett nytt jobb med hjälp av en intervjuande robot.

Bolaget som hjälpte till med rekryteringen raggar nu nya kunder i kommuner och företag och ska nästa år börja exportera en engelskspråkig robot.

Anders Örnhed tillträder som digitaliseringssamordnare i Upplands-Bro kommun norr om Stockholm under hösten. Vägen dit innebar bland annat ett möte i somras med roboten Tengai, utvecklad av rekryteringsbolaget TNG och teknikföretaget Furhat Robotics.

  – Det var verkligen annorlunda, men spännande. Robotens feedback är lite ”kantig”, man blev lite osäker på om ens svar var tillräckligt utförliga och hur de mottogs. Den kan humma, luta på huvudet och le lite grann, men du får ingen hjälp av kroppsspråk eller röstläge som med en riktig människa. Men uppenbarligen gick det ganska bra.

Anders Örned, intervjuades av en robot när han rekryterades som digitaliseringssamordnare i Upplands-Bros kommun. Foto: Privat

Och han säger att han under intervjun, där han fick frågor som krävde berättande svar, insåg fördelarna med upplägget:

   – Roboten vaknar aldrig på fel sida, och jag behövde inte anstränga mig med att vara charmig eller fylla på med kallprat när jag inte kom på svaren direkt.

Roboten gör ”blindintervjuer” med de sökande utan att veta något om dem. Hennes (hon har en kvinnlig röst) frågor handlar om bland annat ”mjuka ” förmågor och personliga egenskaper. Tengai förvandlar samtalet till en anonym utskrift, som analyseras av en helt mänsklig rekryterare.

– Det handlar om ännu ett bland många verktyg för att försöka göra fördomsfria rekryteringar. I dag är det allt för många som väljs bort för att de inte passar i normen. Vi människor kan ju vara ganska enkelspåriga och skaffa oss en bild, en ”magkänsla” på några sekunder, säger Åsa Edman Källströmer, vd på TNG.

Hon fortsätter:

– Med roboten flyttar vi den subjektiva bedömningen längre fram i processen, vilket bör göra urvalet av kandidater att lämna över till våra kunder ännu bättre. Vi har flera företag och kommuner kunder som visat intresse för att använda roboten.

Åsa Edman Källströmer, vd på TNG Foto: Alexander Ruas/TNG

Men när ni stoppar in era frågor i Tengai, följer inte era fördomar med då?

  – Nej, vi använder ett vetenskapligt baserat frågeformulär som handlar om att ta reda på en persons kompetenser. Det är viktigt att vi inte stoppar in värderingar i algoritmerna eller använder historiska data som kön, ålder, erfarenhet, säger Åsa Edman Källströmer.

Vilka nackdelar har roboten?

– Jag kan inte se några sådana egentligen. Vi var oroliga för hur folk skulle uppleva mötet med en robot, men efter 200 försöksintervjuer vet vi att det funkar.

Roboten håller nu på att granskas av externa experter för att man ska kunna ta nästa steg, där den själv kommer att bearbeta sina intervjuer till ett beslutsunderlag.

– Det frigör ännu mer tid för våra rekryterare att kvalitetssäkra vårt arbete, det är också en utgångspunkt för vår engelskspråkiga variant. 

Denna ska lanseras internationellt för uthyrning under första kvartalet nästa år, via det avknoppade teknikbolaget Tengai. 

– Intresset har varit väldigt stort utomlands, nu måste vi hitta samarbetspartners och skaffa kapital. Vi är ju först i världen med detta, det ska vi utnyttja för det kommer att komma konkurrenter.

Läs också: AI på väg att revolutionera rekryteringsbranschen