Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Snart blir tusentals dubbelt utförsäkrade

Över 9 300 personer kommer vid årsskiftet att ha utförsäkrats två gånger från sjukförsäkringen. Få blir friska och får jobb. Efter att ha valsat runt i systemen några år är det i stället många som sjukskrivs för gott.

- Det är ett bevis på att systemet inte funkar. Man har koncentrerat sig på att få ut folk ur sjukförsäkringen, när fokus borde ha legat på en fungerande vård och rehabilitering, säger Lisbeth Forsberg, själv utförsäkrad och aktiv i Solrosuppropet som arbetar mot utförsäkringarna.

Det är nu sex år sedan regeringen stramade åt sjukreglerna och införde en maxgräns för hur många dagar en person kan få sjukpenning. Över 83 000 personer har sedan dess "utförsäkrats" — det vill säga nått den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen och inte ansetts ha rätt till fortsatt ersättning från Försäkringskassan.

Första gången personer fick lämna sjukförsäkringen en andra gång var 2012, då rörde det sig om 2 600 personer. Till och med april i år har siffran stigit till totalt nästan 7 800 personer och ytterligare drygt 1 600 väntas gå samma väg innan året är slut, enligt Försäkringskassans prognos.

Men fortfarande är det få som blir friska och får jobb, cirka 75 procent sjukskrivs i stället på nytt.

- Det här är en grupp som har gått ytterligare ett varv i sjukförsäkringen. Det är helt klart att de har en sämre hälsostatus, säger Peje Bengtsson, analytiker på Försäkringskassan.

Analyser visar också att många så småningom blir sjukskrivna för gott. Av samtliga i den grupp som allra först utförsäkrades hade totalt cirka 40 procent beviljats sjukersättning (tidigare förtidspension) efter fyra år. Andelen stiger i de grupper som utförsäkrats senare.

Till stor del rör det sig om personer som tidigare var beviljade den tidsbegränsade formen av sjukersättning, och som bollats runt mellan olika arbetslivs- och rehabiliteringsprogram — utan resultat.

- Vi kan räkna med en ökning i nybeviljandet av sjukersättning de kommande åren, säger Peje Bengtsson.

Lisbeth Forsberg, som i dag har sjukersättning, efterlyser ett helt annat system för att komma tillrätta med sjukskrivningarna.

- Naturligtvis ska alla som kan jobba. Men fattigdom och osäkerhet är ingen bra rehabilitering. Ju längre tid du snurrar runt i systemen, desto lägre ersättning får du i slutändan. Jag är ensamstående med två nästan vuxna söner och lever i dag på 7 800 kronor i månaden.

Fakta. Utförsäkrade

I juli 2008 infördes en maxgräns för hur många dagar en person kan få sjukpenning.

Utförsäkrade brukar de kallas som når den bortre tidsgränsen efter 914 sjukskrivningsdagar och inte anses ha rätt till fortsatt ersättning.

De flesta går över till arbetslivsintroduktion vid Arbetsförmedlingen och får då aktivitetsstöd som ersättning.

Efter tre månader kan man återigen ansöka om sjukpenning.

Totalt har över 83 000 personer utförsäkrats sedan reformen. Det handlar om cirka två procent av alla startade sjukfall.

En majoritet återvänder till Försäkringskassan och siffran ökar.

Förra året återkom 65 procent till Försäkringskassan, mot 58 procent för två år sedan.

Källa: Försäkringskassan (TT)

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.