Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-22 20:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/ekonomi/snart-dyrare-for-manga-med-hemtelefon-hos-telia/

Ekonomi

Snart dyrare för många med hemtelefon hos Telia

Telia höjer priserna för fast telefoni
Telia höjer priserna för fast telefoni Foto: Jessica Gow/TT

Telia justerar priserna för fast telefoni. Vissa får ett billigare abonnemang men för de allra flesta blir fakturan för hemtelefonen dyrare. 

Rätta artikel

Prishöjningen gäller för de Teliakunder som har en fast telefon kopplad till det gamla kopparnätet och träder i kraft från och med april i vår. 

– Bakgrunden är att vi ser att många kunder, särskilt äldre personer, varit oroliga. De vet inte hur mycket de har ringt och har svårt att hålla koll på det. Nu behöver de inte tänka på det utan nu är det samma avgift för alla, säger Inger Gunterberg på Telias pressavdelning. 

Tidigare har de haft en grundavgift på 205 kronor, och på det olika prisplaner beroende på hur mycket kunden tänkt ringa. Från och med april gäller i stället en och samma avgift för alla – 329 kronor i månaden – oavsett hur mycket telefonen används inom Sverige.  

De som tidigare haft Telias dyraste paket kommer ner en bit i pris med det nya upplägget. Men för de allra flesta blir justeringen en dyrare historia.

De senaste tio åren har de fasta telefonabonnemangen i landet minskat med 58 procent och är i dag 1,7 miljoner till antalet (företag ej inräknat), varav 640.000 är kopplade till kopparnätet. Övriga har den nyare varianten av hemtelefon som kallas ip-telefoni och går via bredband eller fibernätverk. Dessa påverkas inte av prisändringen.

Senast Telia höjde avgiften var i september 2017. Då hade de enligt Post- och telestyrelsens siffror omkring 536.000 privatkunder som fortfarande hade en hemtelefon kopplad till kopparnätet. I dag har antalet minskat till 477.000, och bolaget hoppas det fortsätter i det spåret. 

Telia har sedan ett par år tillbaka jobbat med en satsning där de tar över kunder från de äldre delarna av kopparnätet till nyare teknik. 

– De äldsta delarna av kopparnätet är närmare 60–70 år gammalt. De håller inte riktigt för tidens tand och är känsliga för väderpåverkan och liknande. Då tar vi över dem till modern framtidssäker teknik som mobilt och fiber i stället.

– Sedan lämnar ju många kunder kopparnätet själva i ganska stor utsträckning för att de vill gå över till mobilt eller fiber, säger Inger Gunterberg. 

Telia Company stod 2018 för ungefär 58 procent av marknaden för fast telefoni hos privatpersoner. 

Läs även: Telia dubblar vinsten