Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Ekonomi

Snart fritt fram för mobilsurf i EU

Den 15 juni ska extra avgifter för att använda mobilen inom EU bort. Men operatörerna väljer olika vägar för att leva upp till kraven.
Den 15 juni ska extra avgifter för att använda mobilen inom EU bort. Men operatörerna väljer olika vägar för att leva upp till kraven. Other: IBL

Om bara några veckor tvingas teleoperatörer slopa extraavgifter för att använda mobilen i andra EU-länder. I praktiken börjar det gälla till och med tidigare – men det finns vissa begränsningar att se upp med.

När avgifterna för roaming – att använda mobilen i ett annat land – försvinner är det en omvändelse under galgen för teleoperatörerna. I tio år har EU-byråkratin malt på för att reglera marknaden och tvinga ner priset på noll.

Läs mer: Farväl till roamingavgifter – uppgörelse klar

Men nu händer det. Från i sommar kan man använda mobilen på resan utan att datatrafik, samtal eller sms kostar mer än inom Sveriges gränser.

Åtminstone nästan som inom Sverige. För när alla de svenska operatörerna nu visar hur de anpassar sig efter de nya reglerna syns vissa, om än små, inskränkningar. Det rör datatrafiken, som på vissa mer omfattande abonnemang inte är fullt så generösa som på hemmaplan. Detta är också ett av få kryphål som EU-regleringen lämnade öppet.

Ett exempel syns hos Telia. Där får 20 GB användas för roaming, även om mer ingår i abonnemanget.

Andra operatörer har undvikit sådana begränsningar eller satt dem högre, men för att avgöra vilket abonnemang som är bäst för den som reser mycket måste flera faktorer vägas in, som pris och villkor inom Sverige.

Men trots att operatörerna redan har sina nya abonnemang klara kommer de få ögonen på sig. De måste nämligen motivera varje avsteg från grundprincipen att mobilen ska kunna användas inom hela EU precis som hemma, ”roam like at home” som det kallas.

Senaste den 15 juni måste alla deklarera vilka inskränkningar som ska finnas för Post- och telestyrelsen, myndigheten med ansvar att granska telekommarknaden.

Att inte upplåta hela potten med datatrafik är en sådan inskränkning. Det finns till och med möjlighet att ansöka om att få ta betalt för roaming, tvärtemot regleringens intention.

Men då måste operatören bevisa att det är helt ekonomiskt ohållbart att erbjuda den gratis, så det är osannolikt att några sådana försök kommer göras.

En annan möjlighet är att sälja abonnemang helt utan roaming. Reglerna förbjuder nämligen bara extra avgifter, men ställer inga krav på att roaming ska finnas. Bara de billigaste abonnemangen från lågprisoperatörer som Comviq och Telenor-ägda Vimla får en sådan spärr, men för mobilt bredband-abonnemang är det annorlunda. Sådana uppkopplingar, som i regel används med portabla modem, är ofta helt avstängda från användning utomlands eller försedda med lägre maxgränser än mobilabonnemangen.

Av det som har kommit fram hittills tycks det vara just data som är den kritiska punkten för operatörerna. Det är där inskränkningar syns.

– Det råder stor efterfrågan på datatrafik. Datakonsumtionen är förenad med kostnader för operatörerna, vilket förstås avspeglas i villkoren, säger Rebecka Frisk di Meo på Post- och telestyrelsen.

I ett första steg ska begränsningarna i fri surf och telefoni granskas. Men PTS räknar med att ha frågan högt på agendan under lång tid framöver.

– PTS kommer att följa utvecklingen på marknaden och övervaka att de nya reglerna följs, säger Rebecka Frisk di Meo.

EU-kommissionen har beskrivit roamingavgifterna som en av de mest framgångsrika reformerna på det digitala området. Steg för steg har kostnaden sänkts, innan alla parter till slut nådde uppgörelsen som ska eliminera roamingpriset helt.

En orsak till att det har tagit lång tid är de komplicerade affärer som ligger bakom roaming. När man använder mobilen utomlands går ”lånar” man tillfälligt en annan operatörs nät.

Företaget som driver nätet vill givetvis ha betalt för det. Det fixas genom att det fakturerar den svenska operatören som i sin tur tar betalt av kunden. Priserna mellan operatörerna kunde skilja sig dramatiskt, vilket avspeglades på surfpriset.

I vissa fall kunde priserna för bara några år sedan dra i väg rejält. Den som inte tänkte sig för kunde återvända från semestern med en räkning på tiotusentals kronor.

Fakta.Så här gör de stora operatörerna

Tele2

Har satt maxgränsen 30 GB i månaden för roaming inom EU. Tar potten slut måste kunden köpa mer data. Abonnemanget med obegränsad surf inom Sverige har även det ett tak på 30 GB för roaming.

Mobilt bredband kan inte alls användas utomlands, oavsett abonnemang.

Telia

Stänger helt av surf utomlands för mobilt bredband. Börjar gälla den 8 juni.

Mobilabonnemang begränsas till 20 GB data för roaming, även om ens abonnemang har ett högre tak för surf.

Ger fri surf på sociala medier inom området.

Telenor

Hela datamängden kan användas i andra EU-länder, förutom abonnemanget med obegränsad svensk surf som tillåter 100 GB för roaming. Det gäller även Thailand, Malaysia och Burma.

Mobilt bredband är mer begränsat. 10 eller 15 GB ingår, beroende på abonnemang.

Tre

Tre lovar att surfpotten för mobiler ska kunna användas i sin helhet runt om i Europa, utan andra begränsningar än de som gäller i Sverige. Men Tre har inte något abonnemang med obegränsad data.

Abonnemangen för mobilt bredband är annorlunda. De största abonnemangen, med 100 GB data eller mer, kommer bara att fungera i Sverige.

Fakta.Gäller i EU och tre extra länder

Här är samtliga länder förutom Sverige där de nya surfreglerna gäller:

Belgien

Bulgarien

Cypern

Danmark

Estland

Finland

Frankrike

Grekland

Irland

Island

Italien

Kroatien

Lettland

Liechtenstein

Litauen

Luxemburg

Malta

Nederländerna

Norge

Polen

Portugal

Rumänien

Slovakien

Slovenien

Spanien

Storbritannien

Tjeckien

Tyskland

Ungern

Österrike

Rättelse 2017-06-05 10:30
Tidigare uppgavs att ingen operatör spärrar EU-surf för mobilabonnemang. Rätt är att ingen av de största operatörerna gör det, men att vissa lågprisvarumärken stänger av EU-surf på sina billigaste abonnemang.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.