Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Ekonomi

Snart kan du bygga hus utan bygglov

Other: Hasse Holmberg TT

Inte ett hus utan två kan man från i sommar bygga på sin tomt utan bygglov. Förutom en friggebod tillåts även bygget av ett litet komplementhus.

Regeringen föreslår att det från i sommar ska bli tillåtet att bygga ett litet bostadshus på 25 kvadratmeter på tomten. Det blir också tillåtet att utan bygglov bygga ut sitt hus med 15 kvadratmeter eller inreda ytterligare en bostad i ett enbostadshus utan bygglov.

Bostadsminister Stefan Attefall tror att många villa- och sommarstugeägare kan dra nytta av reformen.

Reglerna för Friggeboden behålls. Till skillnad från friggeboden kan det nya huset, som snabbt döpts till Attefallshuset, användas också som garage, förråd eller gäststuga.

Både Villaägarna och byggbranschen tycker förslaget är toppen.

– Vi vet att många villaägare vill bygga till och vi har också fått bättre regler för uthyrning, säger Daniel Liljeberg, chefekonom på Villaägarna.

Villaägarna uppskattar att förslaget på sikt kan skapa 150.000–200.000 nya bostadstillfällen, främst i storstadsområdena.

– Inte bara småhusägare är vinnare. Ungas möjligheter att hitta bostad ökar också.

Sveriges Byggindustrier tror att det nya huset kan inspirera till nytänkande och att möjligheten till förtätning i villaområden kan bli en pusselbit för en bättre fungerande bostadsmarknad.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.